Минатата недела Facebook прво ја доби најголемата шлаканица од компаниите, а потоа и од корисниците. Она што го дозна најголемата друштвена мрежа е дека приватните податоци на корисниците не може да ги остави на доверба на своите партнери. Причината за последниот скандал не е воопшто собирањето на податоци. Овој податок е објавен уште во 2015 […]

Прочитај повеќе

Долго време Исламска Држава во Ирак и Сирија ги користеше друштвените мрежи за регрутирање. Постови и пораки на Facebook, твитови за споделување на агенда и мотивациони видеа за регрутирање на YouTube, од почетокот беа оружје на екстремистите. YouTube става крај на ова. Во зависност од тоа што го пребарува, корисникот може да биде пренасочен. Така, […]

Прочитај повеќе

Актвисти, професори, имами муслимани, видео-блогери и забавачи се обединија на Youtube во борба со Исламска држава. Станува збор за иницијатива на YouTube во која компанијата ги покани највлијателните личности во најразлични области за дигитална „борба“ со eкстремните исламисти кои го користат серисот за пропаганда и регрутирање. Досега оваа борба ја добиваа екстремистите кои и покрај […]

Прочитај повеќе

Лажни вести за експлозија на фабрики за хемикалии и природен гас во Колумбија, епидемија на ебола во Атланта, убиство на афроамериканка од полицијата се дело на Internet Research Agency, вели New York Times. Теориите дека властите користат трол фарми за пропаганда ги потврди Људмила Савчук, или руска верзија на Едвард Сноуден. Тој открива дека постои […]

Прочитај повеќе

Група од околу 400 руски пропагандисти има една и единствена цел. Тие треба преку друштвените мрежи да шират пропаганда и да го бранат и величаат претседателот на Русија, Владимир Путин, преку објави на лажни постови, јави британскиот Express, повикувајќи се на податоци кои ги објавија поранешни вработени. „Можете да се преправате дека сте домаќинка која […]

Прочитај повеќе

Американската војска развива софтвер – „сервис за менаџирање на онлајн личност“ – кој ќе дозволи тајно да се манипулираат онлајн дискусиите со креирање лажни идентитети и профили за да се влијае врз корисниците и да се шири про-американска пропаганда, пишува Guardian.co.uk.

Прочитај повеќе

Северна Кореја го стартува @uriminzok (што приближно значи „наша нација“), Twitter профил кој се чини служи како RSS канал објавувајќи вести и информации од официјален владин сајт. Urminzokkiri.com.

Прочитај повеќе