Најновата верзија на Opera за iOS на своите корисници им овозможува бесплатни VPN сервери. Со ова компанијата ја додава истата функционалност од десктоп верзијата и на мобилната верзија. Засега нема најава за Android верзија. Заедно со овој новитет, Opera додаде нови локации за VPN. Освен САД, Канада и Германија, кои беа достапни и претходно, сега […]

Прочитај повеќе

Иако Netflix прави некакви напори за забранa на одредени содржини по региони поради лиценците, сепак корисниците можеа со неколку лесни екстензии и трикови да ги заoбиколат тие ограничувања и да стигнат со содржината која ја сакаат. Но, сега Netflix најавува преземање на посериозни мерки за одржување на своите обврски. Според Дејвид Фулгар од Netflix, компанијата […]

Прочитај повеќе

Македонија останува на листата на држави кои се под сомневање дека го користат шпионскиот софтвер за следење FinFisher, вели новиот извештај на Citizen Lab. Она што подеднакво загрижува е што шпионскиот софтвер сега се појавува во повеќе држави од преходната година. „Нашите резултати покажуваат дека во 32 држави најмалку едно владино тело го користи софтверот […]

Прочитај повеќе

Facebook и Тwitter се блокирани во Египет каде има демонстрации против Хосни Мубарак, кој владее со земјата уште од 1981 година. Според извештаите, организаторите на најголемите протести во последниве години во Египет ги користеле друштвените мрежи за да споделуваат инструкции за како да се избегне полицијата. Како и во Тунис претходно, повици за протести имаше и на Facebook и Twitter каде 90.000 луѓе се пријавија дека ќе бидат присутни, пишува Associated Press.

Прочитај повеќе