Learn IT, Girl програмата е создадена како проект на романските и полските добитници на Google Anita Borg Memorial стипендијата во 2014, сега позната како Women Techmakers Scholars Program чија цел е полова еднаквост во полето на компјутерски науки преку охрабрување на жените да се приклучат во ова поле на работа и да станат активни членови на заедницата. Learn IT, […]

Прочитај повеќе

Голем дел од универзитетите ги отворија своите предавања за посетителите онлајн. Добра вест е што не само што може да посетувате настава од универзитети кои се далеку, туку и добар дел од курсевите се бесплатни или речиси бесплатни. Со оглед на тоа дека се ближат празници и сите ќе имаме малку повеќе време, ова е […]

Прочитај повеќе

Факултетот за електротехника и информациски технологии по шести пат ќе организира воведен курс за програмирање. Курсот се одржува од 24 септември до 28 септември на ФЕИТ. Курсот првенствено е наменет за следната генерација студенти на ФЕИТ кои само што се запишале на факултетот и немаат искуство. Секако има простор и може да се приклучат и […]

Прочитај повеќе

Автоматизацијата на работното место несомнено доаѓа во поблиска или подалечна иднина. Еден дел доаѓа преку алгоритми и вештачка интелигенција, a кога физичката работа е во прашање секако неприкосновени се роботите. Но, програмирањето на роботи не е едноставно, а и за секоја и најмала промена потребни се промени во кодот. Наместо ова Andy Flessas претстави нов поедноставен […]

Прочитај повеќе

Grasshopper e релативно нова апликација од Google која ќе ви помогне да научите да програмирате. Програмскиот јазик кој ќе го научи корисникот со оваа апликација е JavaScript, а апликацијата е наменета за почетници и за луѓе со помалку искуство. Апликацијата е креирана од Area 120, оддел на Google за експериментални продукти. Од овој оддел се […]

Прочитај повеќе

Оваа година, по 12-ти пат, Netcetera го организира CodeFu. CodeFu е натпревер во програмирање наменет за студенти, апсолвенти и постдипломци. Право на учество на натпреварот имаат сите студенти на универзитетите во Македонија, како и македонски граѓани кои студираат во странство. Со секој изминат ден сме сѐ поблиску до дванаесетото издание на CodeFu, па во недостаток на трпение […]

Прочитај повеќе

Дали сакаш да научиш да програмираш со работа на реални апликации? Академијата за iOS програмирање на мобилни апликации на Brainster и Codewell почнува на 16ти април, и за учесниците ќе биде обезбедена целосно опремена лабораторија со iOS development workstations. Аплицирај тука за можност да бидеш дел од програмата, селекцијата на кандидати започнува на 1ви март. […]

Прочитај повеќе

Duolingo е корисна апликација за учење јазици како англиски, француски или германски преку интерактивни предизвици, квизови и награди. Но, што доколку барате сличен метод на учење, но за програмски јазици како Python, Swift, HTML или JavaScript? Py е апликација која е осмислена да ве научи работа-две за програмирање, независно од вашите претходни познавања и на начин […]

Прочитај повеќе

Имате идеја за апликација, но не знаете да програмирате? Google и Udacity имаат неколку одлични и едноставни курсеви за почетници. Можеби најдобриот дел на курсевите е што доаѓаат од Google и доаѓаат со совети за добри практики. Курсевите се едноставни и најважно е што иако на почеток „ве држат за рака“, како што минуваат часовите, […]

Прочитај повеќе

Microsoft работи на нов програмски јазик наменет за квантните компјутери. Квантните компјутери функционираат поинаку од традиционалните компјутери. За разлика од традиционалните компјутери каде информацијата може да биде 0 или 1, кај квантните комјутери има уште една вредност суперпозиција на 0 и 1. Засега програмирањето за квантни компјутери баш и не е работа за софтверски инженери. Креирањето […]

Прочитај повеќе

Програмирањето ќе биде една од најбараните вештини на пазарот на трудот. Ова нема да важи само за ИТ-компаниите, туку и за сите останати сектори. Новата опрема веќе доаѓа со сопствен софтвер. Болниците и фабриките ќе имаат подеднаква потреба од софтверски инженери како и ИТ-компаниите. Поради ова дури и лидерите на технолошките компании во САД се […]

Прочитај повеќе

Иднината е во компјутерската писменост. Само во Европската Унија во 2020 ќе има недостаток од 1 милион програмери. Поради ова учениците во Шведска ќе започнат да изучуваат програмирање од прво одделение. Плановите за наставна програма ќе бидат готови веќе од 2018 година, јави Nordic Business Insider. „Потребни ни се повеќе програмери, ова е вештина која […]

Прочитај повеќе