Нета се појави на сцената во 2015 година, со намера да ја прикаже ИТ заедницата од страна на еден софтерски инженер. Со својот хумор, стрипот се обидува да ја рефлектира нејзината секојдневната работа така што резонира со луѓето кои работат во областа. Целта на стрипот е да ги охрабри студентите да изберат инженерски студии и […]

Прочитај повеќе

Некои од најновите книги, кои се појавија или набргу ќе се појават на Audible, би можеле правилно да ве информираат за историјата на match.com, интернетот на нештата, и моќта на програмерите. Некои други, би можеле да ви послужат како одлична отскочна штица во светот на програмирањето. Сите од нив, со огромно задоволство би ги замениле […]

Прочитај повеќе

Javascript и натаму останува најраспространет програмски јазик, ова го покажува анализата на податоци од над 70 000 програмери која ја направи HackerRank. Најголема промена во минатата година е кај framework, тука изгледа дека React ќе го надмине AnguarJS во 2019 година. Сепак анализата на HackerRank започнува со нешто поинтересно, првиот програмерски проект на програмерите. Ако […]

Прочитај повеќе

Најголем дел од развивачите можат да работат сé, или популарно се „full stack“ развивачи. Анкетата на Stack Overflow покажува дека дури 28 отсто од веб програмерите можат да работат на различни позиции на развојот, од front-end, back-end до на облакот или изработка на инфраструктура. Најголем број на испитаници покрај full-stack веб развивачи, се изјасниле како […]

Прочитај повеќе

Британската софтверска компанија Allocate Software, ја зголемува својата канцеларија во Скопје. Со зголемувањето на капацитетот во следните пет години Allocate ќе ја зголеми својата инвестиција на 7,5 милиони евра. Бројот на програмери во следните пет години ќе го зголемат од 25 на 55. Новите програмери кој ќе му се приклучат на тимот ќе продолжат со […]

Прочитај повеќе

Крис Редлиц oд Kicklabs е еден од ретките луѓе кои можат да се пофалат дека успешно рехабилитираат криминалци. Неговата идеја да им даде втора шанса на затворениците е да ги воведе во програмирање преку програма која има успех веќе шест години. „Кога започнав да зборувам забележав дека луѓето се концентрирани на секој мој збор. Нeма […]

Прочитај повеќе

Јазот помеѓу мажите и жените програмери е сè уште многу изразен, и токму затоа резултатите од истражувањето на универзитетите Cal Poly и North Carolina State ќе бидат изненадување за многумина кои веруваат во машката ИТ супериорност. Според истражувањето направено со 1,4 милиони корисници на GitHub, жените програмери пишуваат подобар код од мажите. Споредбата на код […]

Прочитај повеќе

GitHub успеа да собере дополнителни 250 милиони долари во последната рунда на финасирање, што му ја качи вредноста на две милијарди долари, пишува Fortunе. Причината за навидум превисоката вредност на компанијата е препознавањето на важноста на софтверот од страна на инвеститорите, а GitHub е можеби најомилен сервис кај девелоперите. GitHub освен важноста на софтверот, кој […]

Прочитај повеќе

За Нета.мк знаеме само дека е стрип кој го цртаат „повеќе луѓе и еден гуру стрип цртаж“. Можеби е само нивен забавен проект, можеби е и некоја ПР или маркетинг кампања. Сеедно. Ќе дознаеме „наскоро“, ни објасни Нета. Но, тоа што е интересно е што овој нов македонски стрип е фантастичен. Нацртан е одлично, и […]

Прочитај повеќе

Пиво и муабети за кодирање се чини се идеална вечер за програмерите. Ова се покажува со нов Beer & Code настан кој ќе се оддржи по десетти пат во организација на Fridgecheck. Во овој стартап работат македонски програмери, но е воден од хрватскиот основач Иван Мајсторовиќ кој го стартуваше Beer & Code со цел да […]

Прочитај повеќе

Вечерва се одржува Beer & Code, настан кој иако е пред се наменет за дружење, е место на кое може да е разменуваат искуства и знаење. Деветиот Beer and Code е посветен на онлајн заработката и на прашањето „Како да заработите онлајн?“, кое ќе го одговори Ивица Пениќ од Mariviam Success Academy. Средбата започнува во […]

Прочитај повеќе

Hack.summit() е конференција за програмери, организирана од hacksummit.org, која во целост ќе се оддржи онлајн и ќе биде достапна низ целиот свет. Конференцијата се одржува од 1 до 4 декември, а листата на говорници е навистина импресивна. Целта на настанот е да едуцираат програмерите, да се соберат средства за непрофитните организации и да се поттикне […]

Прочитај повеќе