Веб-базираниот GIT (архива која се користи во програмирање за зачувување верзии) GitLab.com се соочува со сериозен проблем и недостапност на сајтот откако по грешка е избришана продукциската датабаза на сајтот. Компанијата се обидува да ги врати од бекап податоците, а процесот го пренесува во живо на YouTube:

Прочитај повеќе

Добро познатиот гигант Adobe и неговиот софтвер After Effects претставува едно големо олеснување на луѓето во телевизиската индустрија. Иако Adobe After Effects (AAE) може да се користи како за пост-продукција така и за пре-продукција во филмската индустрија, од типот 2D анимација, исто така може да се користи и за скечеви, најави за вести, цртани филмови, мултимедијални CD-a, веб анимации и т.н. Во овој пост, накратко ќе ве запознам со можностите на ААЕ со неколку примероци, но нема да пишувам step-by-step туторијал за направените видеа/анимации.

Прочитај повеќе