Продадени се над 40 милиони лиценци за Windows 8, објави Тами Релер, директор за маркетинг во Microsoft, на годишната Credit Suisse – конференција. За споредба, првите двата месеци од продажбата на претходникот Windows 7 се продадоа 60 милиони лиценци. На истата прес конференција г-ѓа Релер објасни дека Windows 8 е најтестираниот оперативен систем до сега. Во […]

Прочитај повеќе

Според процените на аналитичарите од NPD Display Search, испораката на таблет компјутерите во Северна Америка во овој квартал ќе ја надмине бројката на купени преносни компјутери. Компанијата која се занимава со анализа на индустријата смета дека ефтините таблети како Nexus 7 на Google, кој во САД се продава за 199 долари и iPad Mini на […]

Прочитај повеќе

Nexus 4 и Nexus 10 дебитираат во Европа, и за почеток уредите ќе се најдат во Велика Британија, Франција, Германија и Шпанија. Уредите се толку популарни што ја „заглавуваат“ Google Play продавницата, а по се изгледа Google повторно ќе има распродадени производи. Иако во продажба беше нецел час, паметниот телефон Nexus 4 е веќе распродаден […]

Прочитај повеќе

Само три дена од објавувањето Аpple успеа да продаде три милион iPad Mini и iPаd 4 уреди, што е двојно повеќе од 1,5 милиони продадени iPad 3 во првиот викенд во март. Но, иако Apple ги спореди постарите модели со новите, сепак интересно, не сакаше да открие колку од трите милиони продадени уреди се iPad […]

Прочитај повеќе

Nexus 7, таблет компјутерот на Google, изработен од Asus, се продава во еден милион примероци секој месец. „На почетокот беше 500.000 парчиња месечно, па потоа можеби 600.000, 700.000. А последниов месец бевме блиску до еден милион.“, откри финансискиот директор на Asus, Дејвид Чанг, за Wall Street Journal. Oд ова може да се претпостави дека има […]

Прочитај повеќе

Стив Балмер во својот воведен говор на Build конференцијата на Microsoft, која е наменета за програмерите кои работат на решенија на овој софтверски гигант, објави дека до сега се продадени околу четири милиони примероци од Windows 8. Тоа се четири милиони примероци во нешто помалку од недела дена од претставувањето на новиот оперативен систем. „Секако […]

Прочитај повеќе

Apple објави официјално соопштение во која откри дека успеа само за три дена да продаде над 5 милиони iPhone 5 телефони. Дополнително над 100 милиони iPad-и и постарите телефони сега го користат најновиот iOS 6. The opening weekend sales rate for iPhone 5 is roughly the same at for the 4S normalized for number of […]

Прочитај повеќе

Google ја запре продажбата на верзијата на Nexus 7 со 16 GB простор. Паузата во продажбата не е поради грешка во производот, туку изненаденоста на Google од популарноста на таблет компјутерот, пушува Guardian. Поради големата побарувачка, компанијата вели дека нема избор и дека мора за сите идни нарачки на овој модел да ги извести купувачите […]

Прочитај повеќе

Дури 55 проценти од американските корисници на мобилна телефонија користат „паметни“ телефони. Две третини од луѓето кои купиле нов телефон се одлучиле за „паметен“ телефон. Оваа вест е објавена по анализата на Nielsen, која споделува и  други интересни податоци. Според истата анализа од целокупната продажба на паметни телефони, 51,4 отсто се Android телефони, 34 отсто […]

Прочитај повеќе

За само 24 часа од објавувањето Blizzard продаде 3,5 милиони примероци на Diablo 3. Во тој број не се додадени 1,2 милиони луѓе кои ја добија играта преку годишната претплата на World of Warcraft. Во Македонија играта се продаде во над 300 примероци од неколку продавници, но не се знае колкав е бројот на тие […]

Прочитај повеќе

Југотон најави на својот Facebook профил дека ќе го има третото продолжение на култната игра Diablо во својата продавница на денот кога и официјално ќе биде пуштена играта – 15-ти мај. За многумина кои не се во можност да ја купат дигиталната копија од сајтовите на Blizzard, физичката копија останува единствена алтернатива. Jуготон вели дека […]

Прочитај повеќе

RЗ Infomedia, компанијата која стои зад бизнис адресарот Златна Книга, стартува уште еден сервис со кој сака да ги поврзе потенцијалните купувачи со фирмите. MarketKonekt е објаснет како онлајн маркет преку кој фирмите можат да ги излистаат понудите, а корисниците ќе можат за кратко време да добијат информации за продуктите, услугите и фирмата која ги […]

Прочитај повеќе