Како следењето и прислушувањето во реалноста да не е доволно Американската агенција за национална безбедност (NSA) и Британската разузнавачка служба (GCHq) ги прислушувале дури и световите во кои луѓето одат за разонода и забава. Според документите кои ги објави поранешниот аналитичар на CIA, Едвард Сноуден, агенциите ги следат видео игрите од 2008 година, јавува Guardian. […]

Прочитај повеќе

NSA дневно добива 5 милијарди локации на телефони низ целиот свет, следејќи ги конекциите кои телефоните ги прават со предавателите, дури и кога не го користите телефонот за разговор или пораки. Податоците секојдневно доаѓаат од стотици милиони преносни уреди кои понатаму Агенцијата за национална безбедност ги анализира, а оваа алатка носи огромно количество на информации […]

Прочитај повеќе

И покрај противење од САД, Британија и Австралија, Обединетите Нации го изгласаа „Правото на приватност во дигиталната ера“. Оваа резолуција доаѓа по откритијата дека американските власти го прислушуваат Интернетот и телефоните на интернационални организации, иако доверлив документ на САД открива дека земјата не верува дека нивните шпионски активности се нелегални, бидејќи се одобрени од судовите […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија објави план за враќање на довербата во споделувањето на податоци со САД без страв од NSA. Како што откриваат доверливите документи споделени од поранешниот аналитичар на CIA, Едвард Сноуден, aмериканската Агенција за национална безбедност e вклучена во шпионажа на целиот Интернет, од индивидуални таргетирани корисници до прислушување на ЕУ и телефоните на европските […]

Прочитај повеќе

Последните извештаи поврзани со американската Агенција за национална безбедност (NSA) откриваат дека методолошкото прислушување на целиот Интернет е посериозно отколку што првично беше претставена. NSA всушност ги прислушува оптичките кабли на големите провајдери како Verizon, BT Group, Vodafone и Level 3 Communications, јавува New York Times. Иронично, дата центрите на компаниите се одлично обезбедени, со […]

Прочитај повеќе

Националната агенција за безбедност во САД, или накратко NSA, инфицирала повеќе од 50.000 компјутери со малициозен софтвер за да ги прислушува таргетираните корисници. Ова е дело на 1.000 хакери од „Tailored Access Operation (ТАО)“ во 2012 година, пишува холандскиот дневен весник NRC. TAO е тајна операција за развивање софтвер за NSA да собира податоци од […]

Прочитај повеќе

„Кина тренира единица за сајбер напад“, „Конгресмени од САД тврдат дека се во повеќегодишна Интернет војна“, „Израел трпи и над 1000 сајбер напади во денот“… Вакви наслови се се почести во медиумите, и покрај тоа што на Интернетот гледаме како на алатка за ширење на информации, медиум за соработка и интеракција помеѓу корисниците без разлика […]

Прочитај повеќе

Националната агенција за безбедност, NSA, се приклучува директно на главните комуникациски линкови кои ги спојуваат седиштата на Google и Yahoo со дата центрите низ целиот свет. Прислушувањето на овие линкови е дел од операцијата наречена MUSCULAR чија цел на ова е прибирање на огромен број на податоци и електронска пошта, јавува Washington Post. Во периодот […]

Прочитај повеќе

El Mundo вели дека американската Национална агенција за безбедност (NSA) прислушувала 60 милиони телефонски повици во Шпанија во 30 дневен период во декември, 2012-та година. Сличен извештај беше објавен и претходно за 70-те милиони прислушувани телефонски повици во Франција, што го натера францускиот претседател Франсоа Холанд да му се јави на американскиот колега Барак Обама. […]

Прочитај повеќе

Националната агенција за безбедност на САД, NSA, прислушувала телефони на 35 лидери од целиот свет, јавува Guardian. Агенцијата започнала да ги мониторира телефонските разговори откако ги добила телефоните од еден службеник во друга владина агенција, покажуваат документите кои ги објави поранешниот аналитичар на CIA, Едвард Сноуден. Информацијата доаѓа заедно со меморандум од 2006 година на […]

Прочитај повеќе

Американските власти „со години“ го прислушувале телефонот на германската канцеларка Ангела Меркел, пишува Der Spiegel. Извештајот вели дека германските власти собрале доволно информации за да се соочат со американските колеги. Националната агенција за безбедност на САД, NSA, е вмешана во скандали за прислушување на онлајн сервисите и интернационалните организации, откако поранешниот аналитичар на CIA, Eдвард […]

Прочитај повеќе

Нови документи доставени од поранешниот аналитичар на CIA, Едвард Сноуден, откриваат дека американската Агенција за национална безбедност (NSA) собирала милиони контакт листи од имејлови секоја година. Агенцијата наместо да таргетира индивидуалци за кои била заинтересирана поради безбедност, таа собирала милиони имејл листи кои подоцна биле обработувани од аналитичарите за да најдат тајни врски помеѓу корисниците […]

Прочитај повеќе