Amnesty International го објави Detekt софтверска алатка со отворен код против следење и шпионирање, со која се надева дека ќе им помогне на сите политички дисидент и новинари да се скријат од властите. Станува збор за софтвер наменет за Windows оперативниот систем, а алатката пребарува за било какви траги од познат шпионски софтвер. Алатката е […]

Прочитај повеќе

Дваесет и пет години откако беше креирана светската мрежа, се соочивме со најголемата контроверзија во постоењето на Интернетот – прислушувањето. Вака BBC го најави својот нов документарец Inside the Dark Web од Horizon серијалот во кој се разгледува како властите со леснотија ја следат секоја наша активност на Интернет. Ако пред само две години глобалното […]

Прочитај повеќе

Седумнаесет мистериозни предаватели наречени „пресретнувачи“ се пронајдени во САД во август. Кулите можат да се користат за прислушување или за инсталирање на злонамерен софтвер, јави Popular Science. Предавателите ги открија корисници на CryptoPhone 500, супер-безбеден паметен телефон. Станува збор за компјутери кои се опремени со радио и софтвер кој користи протокол како мрежата за мобилни […]

Прочитај повеќе

Само 40 долари вреден харвер ставен во микро-компјутер Raspberry Pi се потребни за да се следат луѓето кои користат преносни уреди за фитнес, и да се научат нивните навики, вели Symantec. Истражувачите предупредуваат дека злонамерниците со малку труд би можеле да ги дознаат во кое време корисниците трчаат и колкаво време поминуваат во трчање и […]

Прочитај повеќе

Модули креирани од италијанската компанија Hacking Team се користат од владите на над 60 држави за шпионирање, јавува Wired. Станува збор за две алатки познати под имињата Galileo и Da Vinci. Oва откритие доаѓа од два независни безбедносни експерти – Kaspersky Lab од Русија и Citizen Lab од Универзитетот Торонто, Канада. Според нивните истражувања, владините […]

Прочитај повеќе

Vodafone објави дека дел од државите користат скриени линии кои се директно поврзани со нивната мрежа, за да ги прислушуваат и следат нивните корисници, без потреба од судски налози. Вакви линии се инсталирани во опремата на Vodafone во 29 држави во кои тие се оператор. Овие линии поврзани со опремата се во согласност со законот […]

Прочитај повеќе

Националната агенција за безбедност (NSA) oд самото појавување на Heartbleed грешката во OpenSSL знаела и го користела безбедносниот пропуст на Heartbleed, јави Bloomberg. Според објавените податоци NSA најмалку од пред две години го користела недостатокот за прибирање на клучни информации. Два независни извори тврдат дека агинцијата ја криела безбедносната дупка, а во тоа време можела […]

Прочитај повеќе

Google ја зголеми безбедноста на Gmail и отсега сервисот ќе користи криптирана HTTPS конекција секој пат кога корисниците ќе и пристапат до своето поштенско сандаче. Сегашните промени значат дека никој не може да ги слуша вашите пораки додека одат кон и од Gmail серверите-без разлика дали користите јавна Wi-Fi мрежа, се логирате од компјутер, телефон […]

Прочитај повеќе

Националната агенција за безбедност (NSA) има технички можности да ги снима сите телефонски разговори во држави кои се под надзор. Ова и овозможува на агенцијата да преслушува разговори кои се стари до 30 дена, велат документи кои ги објави Washington Post, и кои повторно доаѓаат од поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден. Идејата за алатката […]

Прочитај повеќе

Oсновачoт на Facebook, Марк Закерберг, откри дека го повикал американскиот претседател Барак Обама за да ја искаже својата фрустрација околу шпионирање на корисниците кои го прави Американската агенција за национална безбедност. Во постот 29-годишниот Закерберг го изнесува својот револт против обидите на властите да го злоупотребат Интернетот, кој наместо да биде безбедност место за поврзување […]

Прочитај повеќе

На 25 годишнината од раѓањето на глобалната мрежа, креаторот Тим Бернерс-Ли како горд родител го даде своето мислење за состојбата со Интерентот сега, пред 25 години и за иднината. „Чувствувам некаква иноваторска гордост. Сепак момент на кој сум најгорд е духот на соработка кој го имавме последниве 25 години“, вели г. Бернерс-Ли во интервју за […]

Прочитај повеќе

Изворот на доверливите документи за системите на прислушување на NSA, Едвард Сноуден, се појави на SXSW конференцијата за технологија, музика и филм во Тексас за да ги предупреди корисниците дека мора да си ја заштитат својата приватност од властите. Се разбира г. Сноуден не беше лично присутен на конференцијата туку со Google Hangout беше пренесуван […]

Прочитај повеќе