Google, Amazon и Apple преку гласовните асистенти ги покажуваат своите достигнувања во препознавање на гласовите. Сепак ниту една од овие компании не се приближува до можностите на технологијата развиена од Националната агенција за безбедност (NSA). Технологија развиена во 2006 година Уште во 2006 година NSA имала развиено технологија која може да препознае идентитет во зависност […]

Прочитај повеќе

Специјалното јавно обвинителство отвори нова истрага „Таргет“. Според податоците кои ги споделија има доволно докази за отпочнување на судски спор за прислушувањето во Република Македонија. Според податоците во прислушувањето учествувале десет лица. Тие ги злоупотребиле системите за следење на комуникации и го прекршиле Уставот на Република Македонија. Сите податоци доаѓаат само од еден мобилен оператор, […]

Прочитај повеќе

Куповите на податоци кои британската агенција MI5 ги собирала со Milkwhite програмата, наместо да им ја олесни работата, ги доведе шпионите до поголем ризик, јави Intercept. Податоците ги прибира британската агенција за контраразузнавање GCHQ и потоа го споделува со останатите агенции. Опасноста лежи во немањето време да се анализираат сите податоци, што значи дека се […]

Прочитај повеќе

Претседателот на Албанија, Бујар Нишани, одби да го потпише контроверзниот закон за следење на комуникациите. Предлагачите на законот тврдат дека е наменет за да ги заштити граѓаните од криминал и тероризам, но по предупредувањата за приватноста на граѓаните, г. Нишани го врати законот во парламентот. Претседателот се повика на европските конвенции за човекови права кои […]

Прочитај повеќе

Опрема за следење во вредност од 10 милиони евра е уништена во март, а постапката во која оваа опрема е уништена е незаконска, тврди Специјалното јавно обвинителство (СЈО). Доколку се покажат како точни, овие податоци ќе ги потврдат тврдењата дека граѓаните, новинарите и дел од политичарите, незаконски се следени од органите кои требаа да ги […]

Прочитај повеќе

Американската агенција за безбедност NSA, која е вмешана во неверојатен скандал дека ги следи сите интернет комуникации како што беше откриено од доверливите документи, доставени од Едвард Сноуден; одговори на критиките дека агенцијата не ги пријавува безбедносните пропусти што ги наоѓа преку своите програми за шпионирање. NSA вели дека во 90 отсто од случаите ги […]

Прочитај повеќе

Македонија останува на листата на држави кои се под сомневање дека го користат шпионскиот софтвер за следење FinFisher, вели новиот извештај на Citizen Lab. Она што подеднакво загрижува е што шпионскиот софтвер сега се појавува во повеќе држави од преходната година. „Нашите резултати покажуваат дека во 32 држави најмалку едно владино тело го користи софтверот […]

Прочитај повеќе

Без разлика колку мислите дека се безбедни вашите паметни телефони, агенциите можат едноставно да се здобијат со контрола врз нив, вели Едвард Сноуден за BBC. Главен фокус на интервјуто е Британската агенција за разузнавање GCHQ за која г. Сноуден тврди дека агенцијата може да ги следи своите жртви. Но, тој овојпат откри и дека GCHQ […]

Прочитај повеќе

Контроверзните бомби што открија наводни афери и нелегално прислушување не беа објавени првин во весниците и веб порталите. Тие беа само пренесени од македонските медиуми, како што им е работа да пренесат било која друга вест за која треба да се отвори јавна дебата. Видеата беа објавени во живо, на YouTube. И беа споделени од […]

Прочитај повеќе

Работев за владата, а сега работам за јавноста, вели описот на Twitter профилот на поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, кој конечно му се приклучи на друштвената мрежа. Г. Сноуден го потресе светот сообјавување на доверливи документи кои откриваат дека американската Агенција за национална безбедност (NSA) користела софистицирани и нелегални технологии да ја следи интернет […]

Прочитај повеќе

По се изгледа е речиси, ако не и сосем невозможно жителите на САД кои сметаат дека се прислушувани да поведат судска парница против Националната агенција за безбедност (NSA). Причината за ова што тужителот треба да докаже дека е следен, но, доказ дека NSA прислушува е практично невозможно да се добие, пишува Wired. Проблемот со судската […]

Прочитај повеќе

Јавниoт обвинител од Германија кој беше задолжен за скандалот со Netzpolitik.org, Харалд Ранге, е отпуштен од германскиот министер за правда Хеико Мас, јави Deutsche Welle. Г. Ранге е отпуштен бидејќи имало политички влијанија во истрагата за двајца новинари кои се обвинети за велепредавство. Ова е прв случај во повеќе од педесетина година германски новинари да […]

Прочитај повеќе