<Поправка>Текстот е поправен поради грешка околу авторството. Водичот не е на Macedonia2025, туку на Теодос Пејоски, Ева Пиперевска и Елена Јовчевска, првично објавен на Startus.cc.</поправка> Добра конекција со останатите европски градови, 80 отсто од младата популација зборува англиски, брз и стабилен интернет и лесното регистрирање на компании во Македонија, се дел од причините поради кои […]

Прочитај повеќе

Земјите кои се вклучени во војна имаат легално право да употребат сила против хакерите и „хактивистите“ кои се инволвирани во сајбер-напади, се вели во нов прирачник подготвен за НАТО oд група независни експерите кои соработуваа со интернационалниот Црвен Крст и Сајбер командата на САД, пренесува Guardian. Предложениот прирачник е контроверзен бидејќи интернационалните закони го забрануваат […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис во соработка со здружението на граѓани Викимедија Македонија неодамна објави сеопфатен прирачник (.pdf) за уредување на вики статии за Википедија на македонски јазик и за Wiki.mk, што е сајт за локалните заедници. Целта на овој проект е да се промовира вики-технологијата како евтино и ефикасно решение за недостигот од информации од локално значење. […]

Прочитај повеќе

Прирачникот „Како да го направите компјутерот полесен за употреба – пристапни опции во Edubuntu LINUX“ е издаден во рамките на проектот „Лицата со хендикеп се активни граѓани“. Авторите Арангел Ангов и Радмила Стојковска Алексова ги опишуваат пристапните опции во Edubuntu LINUX, кои им овозможуваат на лицата со хендикеп (на пр. со оштетувања на видот, моторни нарушувања, интелектуална попреченост) да го користат овој оперативен систем. Прирачникот го издава фондацијата Метаморфозис, центарот за лица со хендикеп Отворете ги прозорците и Слободен Софтвер Македонија.

Прочитај повеќе