И, во потрагата за исклучително корисни екстензии за вашиот Firefox прелистувач, дефинитивно би требало да го свртите вниманието кон Media Download Helper. Се работи за алатка која ги „скенира“ сите ваши отворени јазичиња во прелистувачот и бара видео и аудио извори, како и слики. Доколку кликнете на соодветното копче од вашата лента со алатки, ќе […]

Прочитај повеќе

Одредени инсталациони пакети не сакаат ништо повеќе од вметнување повеќе апликации, иако вие сакате само една. На тој начин, преку понуди и реклами, се зголемуваат шансите за дополнителен профит на компаниите. За тоа каков дигитален отпад постои и како правилно да го препознаете и отстраните, зборувавме тука. Она што сега имаме за цел е да […]

Прочитај повеќе

France-Presse и Washington Post најверојатно ќе треба да му исплатат отштета на фотографот Даниел Морен бидејќи му ги презеле сликите од Twitter. Спорот е околку фотографии од земјотресот на Хаити во 2010, кои фотографот сликите ги објавил на Twitter која, доколку не си ги заштитите твитовите, е јавна друштвена мрежа, со опција дури и за […]

Прочитај повеќе

Денес презедов музика од интернет. Го сторив тоа законски, бидејќи делото е ставено на интернет од страна на издавачот и е слободно за преземање. Но, таквата негова одлука и воопшто достапноста на делото сама по себе, не беа доволни за јас да искликам од конечниот zip. Со оглед на ограниченото внимание што може да се […]

Прочитај повеќе

Џејми Томас-Расет е казнета со 1.92 милиони долари казна бидејќи споделувала 24 песни заштитени со авторски права преку сервисот Kazaa. Таа е првиот индивидуалец кој што е суден и казнет за споделување на фајлови. Г-ѓа. Томас-Расет прв пат беше казнета 2007 година кога судот ја осуди за виновна и ѝ нареди да плати казна од 220.000 долари. Таа потоа бараше ново судење и ауч… Сега наместо 200.000 долари таа треба да плати скоро 2 милиони долари за 24 песни, по 80.000 од песна.

Прочитај повеќе