Новата надградба на мапите на Google има за цел да го поедностави користењето на апликацијата за најкорисните информации. Секако кога зборуваме за најкорисни функционалности мислиме на состојбата со локалниот сообраќај и јавниот превоз. Функционалностите се споени во нов дел „commutes“ (превоз) и тука може да ја видиме состојбата со патиштата. Секако доколку ги имате вклучено […]

Прочитај повеќе

Hyperloop One најави дека првите тестови и доказ за концепт на технологијата ќе бидат достапни многу порано од очекувањата. Првите тестови и презентации ќе започнат пред ова лето. Технологијата е многу поевтина од брзата железница, дури 30% тврди Роберт Лојд во интервју за CNBC. За повеќе околу тестовите и идните предизвици прегледајте го интервјуто.

Прочитај повеќе

Уште не започнале со автономните возила, а Uber веќе има план за следните 10 години. Компанијата срамежливо ја најави Elevate, услуга која ќе овозможува превоз на патници со летала. Засега ова е само замисла на Uber. Возилата ќе полетуваат и слетуваат вертикално и ќе се користат за побрз и најверојатно поексклузивен пренос на патници. Она […]

Прочитај повеќе

AllRide е нова можност за превоз која доаѓа од Косово. Станува збор за сервис кој е клон на Uber. Со оглед дека сè уште е на почеток, креаторите имаат повеќе простор за микро-менаџмент, на пример избор и преглед на возачите. Она по што се разликуваат двата сервиси е и можноста за патување преку граници, нешто […]

Прочитај повеќе

Македонија се приклучува во меѓународниот проект SocialCar. Проeктот треба да реши еден од најголемите проблеми, загадувањето, а и да ги намали трошоците за превоз. SocialCar е дел од Програмата за истражување и иновација на Европската Комисија – Хоризонт 2020 и е целосно финансиран од Европа. Идејата на проектот е преку мобилна апликација да им се […]

Прочитај повеќе

Вработените во седиштето на Google во Калифорнија од мај можат да се возат со своите колеги благодарение на Waze. Апликацијата која е во тест фаза им овозможува на корисниците да споделат превоз, доколку се движат во ист правец. Сервисот накоро ќе им биде достапен на сите жители на Сан Франциско, јави Wall Street Journal. Waze […]

Прочитај повеќе

Откако започнува со превоз на храна и патници, Uber сега сака да биде избор на корисниците кога е во прашање било каква достава. UberRush објави дека започнуваат со потпишување на договори со локалните трговци за да се понуди пренос на секакви производи од продавниците до корисниците во Сан Франциско, Њујорк и Чикаго. Сервисот ќе доставува […]

Прочитај повеќе

Македонската апликација за јавен превоз MK Transport која започна како Windows Phone апликација, сега може да ја користите и на Android и преку веб. MКТransport.mk ја нуди истата функционалност како и апликациите за телефонот, односно едноставно пронаоѓање на најбрзиот превоз. Но, иако има свои мобилни апликации, страната ја тестиравме преку сервисот на Google и ги […]

Прочитај повеќе

Claxi, македонската апликација за повикување на такси која по концептот и брендингот потсетува на популарната Uber, сега ќе може да се користи и во Велес. Со Claxi веќе може да се повикува такси во Скопје и во Битола. Идејата зад Claxi е да ви понуди преку мобилна апликација да повикате такси кое ќе го информирате […]

Прочитај повеќе

Lyft успеа да собере 530 милиони долари инвестиции за да стане сериозна конкуренција за најголемиот стартап за превоз, Uber. Најголемиот конкурент на Uber, кој објективно досега имаше „комотно возење“, сега се заканува дека ќе го загрози приматот на Uber како неприкосновен лидер како алтернатива на такси превозот. Lyft го работи тоа што го нуди и […]

Прочитај повеќе

Автостопер.мк е нова бесплатна платформа преку која може да најдете и да организирате заеднички патувања. Сервисот е наменет за да им го олесни патувањето на сите вработени и студенти кои постојано патуваат меѓу градовите така што преку огласи им овозможува контакти со други корисници и возачи кои патуваат.

Прочитај повеќе

Ерупцијата на исландскиот вулкан произведе огромен облак ширум Европа кој затвори поголем дел од европските аеродроми. Затоа еден дел од патниците се свртеа кон традиционалните преноси како автобуси и воз, додека други се свртеа кон интернет и друштвените мрежи барајќи превоз.

Прочитај повеќе