Caption е апликација која на корисниците ќе им помогне да ги пронајдат преводите за филмовите или серијата која ја гледаат. Станува збор за десктоп апликација која пребарува по базите и кога ќе го пронајде соодветниот текст ќе го прекрсти да биде со исто име како и филмот. Внесувањето на видеото за кое корисникот бара титлови е едноставно, […]

Прочитај повеќе

Најверојатно Universal Translator од Star Trek е првата работа која ќе ви падне на памет кога прв пат ќе го видите The Pilot, уредот за симултан превод од Waverly Labs. Уредот е супер интересна иновација која овозможува превод во реално време, а составен е од три дела, две слушалки и паметен телефон. Паметниот телефон се […]

Прочитај повеќе

Google Translate сега е подлабоко интергиран во Android апликациите, а со самото копирање на текст се активира иконата која овозможува превод директно во апликацијата. Google Translate има над 500 милиони корисници, а најголем дел од нив се надвор САД, вели компанијата на својот блог. Уште подобро, овој превод може да се користи и офлајн и тоа […]

Прочитај повеќе

Слободен софтвер Македонија потпиша договори за соработка со Филолошки факултет и Филозофски факултет при УКИМ, со кои им се овозможува на студентите на овие два факултети кои мора да работат задолжителна пракса, тоа да го направат во организацијата. „За почеток планираме тоа да биде превод на содржини за поддршка на прелистувачот Firefox, или популарно наречено […]

Прочитај повеќе

Едукативниот сервис Coursera започна иницијатива за да ги преведе над 600-те бесплатни курсеви на што е можно повеќе светски јазици. За помош, сервисот им се обрати на заедницата и волунтерите заеднички да ги преведат курсевите на своите локални јазици. Само 40 отсто од 7,5-те милиони регистрираните корисници на сервисот зборуваат англиски јазик, останатите 60 отсто […]

Прочитај повеќе

Сега ќе може полесно да научите цели јазици само со Google Translate. Сервисот воведе нова опција со која ќе ви дозволи да си ги снимате преведените фрази во „Разговорник“ (phrase book) за да може со еден клик да ги прегледате. Вака, вели Google, ќе може да ги запомните сите преведени фрази, наместо да ги преведувате […]

Прочитај повеќе

Microsoft го претстави својот преведувач кој изгледа како да е донесен од иднината. Преведувачот во реално време преведува од еден на друг јазик и тоа со боја на глас слична на говорникот. Во примерот на видеото преводот е направен од aнглиски на мандарински јазик, кој многумина познавачи го прогласуваат за еден од најтешките јазици. [youtube]Nu-nlQqFCKg[/youtube] Преводот […]

Прочитај повеќе

YouTube полека но сигурно го преставува новиот видео плеер, кој му одговара одлично на неодамнешниoт ре-дизајн на сервисот.

Прочитај повеќе

Автоматската транскрипција на YouTube видеата конечно е достапна за пошироката јавност, откако беше тестирана во затворена бета. Првичната цел на проектот е да се инволвираат глувите личности на сервисот и тие да можат да гледаат видеа, но со транскрипцијата добиваат и сите кои не знаат добро странски јазици бидејќи сега секој може да гледа видеа со македонски или албански титлови.

Прочитај повеќе

Microsoft тестира преведување во реално време за мобилен телефон. Целиот телефонски разговор се преведува на различен јазик додека зборувате. Сличен проект беше најавен и од Google но за разлика од нив, кои само го најавија преведувањето, Microsoft објави видео од прототипот „Преведувачки телефон“ објаснуваjќи како работи преведувањето.

Прочитај повеќе

Еден краток совет за преведување на текстови па и цели сајтови од јазици кои не ги познавате во англиски или некој друг јазик со онлајн сервис. Се работи за Google Translate. За жал сеуште нема преводи на македонски, но можете да преведете сајт на неколку балкански јазици и тоа српски, албански, хрватски, бугарски….

Прочитај повеќе