Доколку во вашите кругови имате голем број на пријатели кои говорат на јазик кој не можете да го разберете, а сепак сакате да комуницирате со нив, тогаш новата Chrome екстензија Google Translate for Google+, ќе ви ја олесни комуникацијата. Како што можете да забележите од името, оваа екстензија на многу едноставен начин ги преведува оние […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави македонски интерфејс за Windows, имаме Facebook, Firefox и друг софтвер на македонски јазик. Но, колку од нас го користиме? Дали преводот одговора со опциите на кои сме навикнати? Овој проблем – англискиот да биде префериран пред македонскиот – продолжува, а решение нема бидејќи има премногу софтвер за да се преведе, и премногу навики да се одвикнат.

Прочитај повеќе

Мicrosoft Македонија ги претстави јазичните интерфејс пакети со кои се преведуват на македонски јазик Windows 7 оперативниот систем и Office 2010 алатките. Јазичните пакети можат да се симнат бесплатно.

Прочитај повеќе

365.com.mk го надградија својот инстант речник додавајќи три нови јазици – руски, српски и турски, додадоа над 500.000 нови зборови во постоечките бази и додадоа англиско-македонски Поимник на зборови од информатичката технологија.

Прочитај повеќе

Фала богу за веб речници! Не само што ме спасуваат да не листам страни и да не лутам низ печатените тешки книги, туку во ист момент се и алатки за преводи од неколку јазика, лексикони се и сето тоа се случува во реално време.

Прочитај повеќе

Google објави Google translate апликација за iPhone кој си има неколку новини за разлика од HTML5 верзијата на Google Translate сајтот кој беше користен до сега од iPhone корисниците.

Прочитај повеќе

Google објави нова верзија на Translate апликацијата за Android телефоните, која ја има опцијата за „разговорно преведување“ која преведува во момент додека се зборува, додека се води разговор со странски соговорник.

Прочитај повеќе

iPhone апликацијата Word Lens на QuestVisual e неверојатна апликација која преведува принтан текст во реално време користејќи ја камерата на телефонот за „оптичко препознавање знаци“. „Word Lens e речник – еволуиран. Ги прегледува зборовите за вас и ви ги прикажува во контекст. Можете да го користите Word Lens на вашите патувања да преведете менија, улични […]

Прочитај повеќе

Google го објави Google Ads for Global Advertisers сајтот на кој се објавени совети и алатки за како локален бизнис да може да си ги преведе рекламите и сајтот со цел тој локален бизнис да се прошири и на странските пазари.

Прочитај повеќе

Тwitter ќе го користи Google Translate да преведува твитови во стримот со цел корисниците од различни јазици да споделуваат информации.

Прочитај повеќе

Благодарение на заедницата на слободен софтвер Firefox 4.0 бета сега е достапeн на македонски јазик. Firefox 4 е новиот, редизајниран прелистувач од Mozilla кој моментално поминува неколку бети за да се оптимизира истиот преку корисничкото искуство.

Прочитај повеќе

Сервисот за преведување доби нов редизајн кој освен што ја прави страната да изгледа посвежа, додавајќи зборови и реченици на странски јазици од десната страна на сајтот кои служат како пример, Тranslate страната има и повидливи опции за како да подобро да се искористи алатката за преведување.

Прочитај повеќе