11 мај е  денот посветен на превод на најпопуларниот CMS. Секако станува збор за WordPress, а настанот се одржува и во Македонија. Домаќин на преведувачите е ФИНКИ. Инаку цел на превод нема да биде само кор делот на WordPress, туку и популарни плагини, теми, документација и сè поврзано со платформата. Секако покрај преводите настанот е […]

Прочитај повеќе

Најдобрата функционалност на слушалките од Google, Pixel Buds ќе може да се користат со многу повеќе уреди. Google Translate сега е достапен на сите слушалки кои се оптимизирани за асистентот, забележа Droid Life. Слушалките овозможуваат превод на повеќе јазици. Ова најверојатно е најдобрата функционалност која може да ја имаат слушалки кои не се наменети за […]

Прочитај повеќе

Новата надградба на апликацијата Google Translate значително ќе го подобри офлајн преводот.  Македонски е еден од јазиците кои се достапни на апликацијата и корисниците наскоро ќе може да забележат значително подобар офлајн превод. Ако често ја користите апликација најверојатно може да забележите разлика во квалитетот помеѓу онлајн и офлајн преводите. Системот сега ќе преведува цели […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на Google сега може да преведува јазици кои програмерите не ја „научиле“ да ги преведува. Ова е благодарение на невралните мрежи кои Google во септември ги вклучи за подобрување на сервисот. Google објави дека вештачката интелигенција, пронаоѓа начин за поврзување на јазиците. Програмерите го научија преведувачот да преведува од англиски на корејски и […]

Прочитај повеќе

Интернет и општо дигиталната економија сè посериозно влијае на секоја индустрија. Дел од модерните промени се и преведувачите кои треба да се прилагодат на новите трендови. Квалитетниот превод останува макотрпна работа, дури и покрај Google Translate, па организирањето на работилници и предавања не е никакво изненадување. Здружението на преведувачи на Македонија, во октомври организира конференција; […]

Прочитај повеќе

Google Translate може навистина да ви се најде доколку летово планирате да одите на одмор во држава чиј јазик не го познавате. Апликацијата сега овозможува превод од нови 20 јазици, сега вкупно 27. Новите јазици кои се достапни сега се: бугарски, каталонски, хрватски, чеки, дански, холандски, гилипински, фински, унгарски, индонезиски, литвански, норвешки, полски, романски, словачки, […]

Прочитај повеќе

Microsoft во 2012 година импресионираше на перзентацијата на својот преведувач. Сега компанијата го додаде прeводот во гласовните разговори на Skype. Преведувачот е презентиран на англиско-шпански разговор, што во моментов е и единствена достапна верзија, но наскоро пристигаат и нови јазици. Станува збор за Skype Translator Preview функционалност која е додадена на Windows 8.1 и Windows […]

Прочитај повеќе

Word Lens конечно пристигна за Android. Оваа апликација, која веќе две години е достапна за iPhone, нуди визуелни преводи на неколку јазици. Word Lens ja користи камерата на телефонот за да препознае испринтана слика и визуелно да ја преведе во реално време. Android верзијата ги има сите функционалности како iPhone верзијата, вклучувајќи и офлајн преводи. […]

Прочитај повеќе

Канал5 забележа дека Основниот суд Скопје 1 користи Google Translate за да ја преведе својата веб страница на англиски јазик. Бидејќи Google Translate e роботски превод, дознаваме дека Основниот суд Скопје 1 e „Basic court“ со надлежност за населбата „Mineral Water”. Проверивме на Google Translate и се уверивме дека администраторите само ја ископирале македонската содржина […]

Прочитај повеќе

Translate, алатката на Google за преведување, сега доби плагин кој ќе ги израдува сите сопственици на веб сајтови. Новиот плагин Website Translator ќе им овозможи на сајтовите, и на посетителите, да си го едитираат преводот. Бидејќи е статистички машински превод Google Translate знае да греши често, посебно кога се работи за јазици кои не се […]

Прочитај повеќе

Јазичната бариера се повеќе се намалува, како овие сервиси за автоматски преводи не приближуваат и отвараат јазици кои предходно биле непознати за нас. По примерот на Facebook кој започна да го користи Bing Translate за да преведува коментари и статуси, Twitter сега почнува да тестира слична функционалност. Mashable тврди дека добиле информација од официјален извор […]

Прочитај повеќе

Facebook, без официјално најавуање, стартуваше нова алатка за преведување која ќе им овозможи на корисниците да преведуваат содржини директно од Facebook страници. Оваа алатка функционира благодарение на Bing Translatоr. Според Facebook, овој потег ќе им овозможи на корисниците да уживаат во содржините Facebook страниците без разлика на кој јазик се. Со оваа нова опција, под […]

Прочитај повеќе