Google објави Google translate апликација за iPhone кој си има неколку новини за разлика од HTML5 верзијата на Google Translate сајтот кој беше користен до сега од iPhone корисниците.

Прочитај повеќе

Google објави нова верзија на Translate апликацијата за Android телефоните, која ја има опцијата за „разговорно преведување“ која преведува во момент додека се зборува, додека се води разговор со странски соговорник.

Прочитај повеќе


Google ја објави новата бета верзија од нивниот прелистувач Chrome со подобрена приватност и навистина кул опција за автоматско преведување.

Доколку сте, на пример, на кинеска страна прелистувачот самиот ќе го детектира јазикот и ќе ви сугерира да го преведете. Преводите се генерират од Google Translate сервисот, што значи дека – прво, има македонски, второ, македонсите превоти и не се баш најдобри и трето, и покрај недостатоците навистина е корисно со еден клик да преведувате страни.

Прочитај повеќе

Google работи на софтвер за мобилните телефони кој ќе овозможи преводи во реално време, односно софтверот преведува во моментот на телефонскиот разговор. Ова автоматско преведување во релно време ќе биде една од најневеројатните технологии која ќе ги поврзе сите 6.000+ јазици ширум светот.

Прочитај повеќе

Неодамна добивме Google Тranslate на македонски јазик.
&Nbsp;
Тие што не знаат повеќе можат да прочитаат тука, па да се навратат на овој текст во кој ќе објасниме како процедурата на преведување да стане автоматска, со само еден клик.

Прочитај повеќе

Нова Македонија објави текст во кој го искритикува она што македонската интернет заедница го бараше подолго време – можноста за преведување од и на македонскиот јазик преку Google Translate. Објаснувајќи ги преводите како “изгубени и во просторот и во времето” се чини дека авторот на текстот не го разбира концептот на кој работи овој преведувачки сервис кој на многу македонски интернет корисници може да им го олесни животот и да им овозможи полесен пристап до информации.

Прочитај повеќе

Го дочекавме и тоа… најпопуларниот сервис за преведување на Google, отсега го разбира и македонскиот јазик. Сеуште нема официјална информација на блогот на Google, но во текот на денот сигурно ќе биде објавена. Ова е одлична вест, сега н многу лесен начин ќе може да преведувате од над 40 јазици директно на македонски, па дури и цели сајтови.

Прочитај повеќе

Еден краток совет за преведување на текстови па и цели сајтови од јазици кои не ги познавате во англиски или некој друг јазик со онлајн сервис. Се работи за Google Translate. За жал сеуште нема преводи на македонски, но можете да преведете сајт на неколку балкански јазици и тоа српски, албански, хрватски, бугарски….

Прочитај повеќе