Zenimax Inc. го доби спорот против Facebook и Oculus пред судот во Далас. Судот одлучи дека Палмер Лаки од Oculus го прекршил NDA договорот кој го имал со компанијата. Најголемата социјална мрежа, која сега е сопственик на Oculus, на издавачот на игрите Elder Scrolls сега треба да му исплати 500 милиони долари. Сумата од 500 милиони […]

Прочитај повеќе

Amazon може да биде во сериозни проблеми откако добија пресуда дека мора да ги вратат парите кои ги трошеле малолетни корисници преки „in-app“ купувања, односно од купувања направени преку апликации кои се бесплатни за симнување. Судскиот процес е од јули 2014 година и е започнат од американската Федерална комисија за трговија. Претходно и компаниите под […]

Прочитај повеќе

Apple се почесто поминува лошо во судниците. Тужбата поднесена од Федералната комисија за борба против монопол дојде до завршница, а судијата Дениз Кот донесе пресуда дека „компанијата е виновна бидејќи заедно со пет големи издавачи ги договарала цените на книгите“, јавува Reuters. Apple е обвинет дека е главен заговорник и без нивно учество и оркестрирање, […]

Прочитај повеќе

Основниот суд во Велес е првиот во Македонија кој е решен да ја продолжи раката на законот во дигиталното секојдневие, и да стави крај на препукувањата и навредите на Facebook. Велешкиот суд го казни Игор К., кој, како што пренесува Дневник, на 13-ти јуни 2010 како член на организацискиот одбор на Рациновите средби, незадоволен од новинарски […]

Прочитај повеќе

Ќе се жалиме на одлуката, вели Google откако италијанскиот суд пресуди 6 месечна затворска казна за двајца (поренешни) извршни директори и советникот за приватност на Google Италија поради видео на Google Video во кое се гледа малтретирање на момче до Даунов синдром.

Прочитај повеќе