Поради предлабока и недемократска интрузивност препознавањето на лик треба да биде забрането во Европа, побара Европскиот супервизор за заштита на податоците. Засега ова е само предлог, а законската рамка треба да биде изработена во соработка со сите европски држави и со Европскиот парламент, пренесе Reuters. Супервизорот за заштита на податоците повторно побара  целосна забрана за […]

Прочитај повеќе

Windows Hello, новaта алатка за отклучување на Windows 10 компјутерите со препознавање на лице е изненадувачки добра алатка. Дури и кога системот за препознавање на лице беше соочен со вистински предизвик, Windows Hello се покажа како победник препознавајќи 6 од 6 идентични близнаци. Експериментот доаѓа од Австралија каде 1 од 40 Австралијанци има близнак, што […]

Прочитај повеќе

Најверојатно секој од нас гледал барем еден филм во кој протагонистот се покрива преку глава или користи кул апаратчиња да го скрие својот идентитет од властите кои го набљудуваат секој чекор на населението. Сега има полесен начин за криење на идентитет, и почуден. Групата јапонски истражувачи, NII, креираше очила кои ќе ги збунат сензорите и […]

Прочитај повеќе

Технологијата на Facebook за идентификување на лице може да ги препознае корисниците дури и кога не им се гледа лицето на фотографија. За разлика од луѓето кои прилично едноставно ги препознаваат другите луѓе дури и кога не им се познава лицето, за компјутерите ова знае да биде проблем. Но, се чини дека развивачите во најголемата […]

Прочитај повеќе

Апликацијата за фотографии Moments на Facebook нема да биде достапна во Европа, јави BBC. Причина за забраната е што апликацијата, која ќе стартува во САД следниве недели, користи технологијата за препознавање на лице. Ова се коси со строгите правила на Европската Унија околу приватноста, а компанијата и онака веќе е под закана од судски казни […]

Прочитај повеќе

Билборд во Москва успешно се крие од полицијата. Станува збор за паметна огласна табла која се менува кога полицијата ќе се доближи до неа, јави Gizmodo. На билбордот се рекламира италијанска кујна, но бидејќи во Русија е забранет увоз на храна од Европската Унија, италијанскиот ресторан Don Gulio мораше да ја скрие содржина од властите. […]

Прочитај повеќе

Царината на аеродромот во Вашингтон од 11 март, тестира технологија за препознавање на ликот која ќе им овозможи да ги фатат натрапниците или патниците кои користат пасош кој што не им припаѓа, јави Motherboard кој дојде до презентација на пилот-проектот под име 1:1 Facial Recognition Air Entry Pilot. Експериментот е во прва од трите фази […]

Прочитај повеќе

Lockheed Martin Transport & Security Solutions и IBM соработуваат на проектот за идентификација на FBI кој ќе чини една милијарда долари. Новиот хардвер и софтвер ќе ги собира податоците од камерите и барем на хартија, најавата е дека ќе ги следи криминалците и осомничените за тероризам. NGI (Next Generation Identification) е проект на FBI и […]

Прочитај повеќе

Google претстави две нови интересни опции за својата друштвена мрежа. Eдната опција е Schemmer за креирање настани, оваа опција е во затворена бета и е налик на Facebook Еvents, додека втората е Find my Face што е опција за препознавање на лице за полесно тагирање на фотографии. Покрај овие две новини, Google+ сега има подблабока интеграција со […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Android оперативниот систем, Ice Cream Sandwich, ќе го претстави препознавањето на лице како метод за заклучување и отклучување на телефонот. Но иако идејата е доста интересна и забавна, ќе можете да му правите лица на телефонот за да го отклучите, Face Unlock опцијата всушност и не е толку безбедна, откриваат дечките од […]

Прочитај повеќе

Њујоркшката полиција отвори нова дивизија која ќе има задача да следи криминални и криминални активности преку Facebook и Twitter. Оваа дивизија ќе копа по профилите на корисниците на овие друштвени мрежи барајќи информации за извршени криминални дела, или пак планирања да се изврши криминално дело. Друштвените мрежи на многу пати се покажале како ефективна алатка […]

Прочитај повеќе

По забрана на Google Street View, германските власти сега му се налутија и на Facebook зарадо нарушување на приватнсота, претејќи со тужба поради технологијата за препознавање на лице која друштвената мрежа ја стартуваше неодамна. Според Facebook, опцијата за препознавање на лице,

Прочитај повеќе