Celebrity ја анализира вашата фотографија и ви прикажува на која позната личност личите. Оваа алатка се разликува од морето слични алатки од Facebook по тоа што знае да ве изненади со прецизните резултати. Едноставно поставете URL од вашата фотографија или пак аплоудирајте една за да лицето од истата се процесира и споредува со фотографии од […]

Прочитај повеќе

Куповите фотографии на социјалните мрежи како Facebook, Instagram, па дури и LinkedIn се сериозен предизвик за биометриското заклучување. Препознавањето на ликот со помош на камера е еден од новите методите за отклучување на уредите како Samsung Galaxy Note 7 и најверојатно очекуваниот iPhone 7. Истражувањето на Универзитетот Северна Каролина во САД, покажува дека ниту овој нов […]

Прочитај повеќе

Facebook отвори нова лабораторија во која ќе се истражува вештачката интелигенција. Ова е трета лабораторија за вештачка интелигенција на Facebook, но овојпат е сместена во срцето на Европа, во Париз, бидејќи друштвената мрежа сака да го привлече и европскиот талент. „Лабораторијата ќе отвори можности за истражувачи во Франција и ќе направи екосистем околу Facebok, во […]

Прочитај повеќе

Клуб за стендап комедија во Барселона ќе се обиде на своите посетители да им наплати според тоа колку уживале во претставите. Доколку сте збунети како ќе биде изведено ова, клубот Teatreneu на задната страна на секој од столовите има таблет компјутер кој ќе ги брои насмевките на посетителите, односно ќе ги следи со технологија за […]

Прочитај повеќе

До 2015 година базата за препознавање на лица на Федералното истражно биро (FBI) ќе содржи дури 52 милиони слики, покажуваат документи до кои дојде Electronic Frontier Foundation. Во моментов FBI има околу 16 милиони податоци за идентификација. Најголем дел од сликите повторно ќе бидат од криминалци, дури 46 милиони, а 4,3 слики oд граѓани кои […]

Прочитај повеќе

Гласините беа точни. Facebook за околу 100 милиони долари го купи израелскиот стартап Face.com. Oвој стартап основан во 2007 година, е познат по нивната технологија за препознавање на лице, што значи дека наскоро може да очекуваме уште полесно тагирање на пријателите на милионите споделени фотографии на друштвената мрежата. Со аквизацијата Facebook ќе ја добие технологијата […]

Прочитај повеќе

Facebook ќе го направи полесно тагирањето на вашите пријатели на фотографиите. Новата „препознавање на лица“ опција ги одбележува лицата на фотографиите со што вие само додавате име.

Прочитај повеќе