Google, Amazon и Apple преку гласовните асистенти ги покажуваат своите достигнувања во препознавање на гласовите. Сепак ниту една од овие компании не се приближува до можностите на технологијата развиена од Националната агенција за безбедност (NSA). Технологија развиена во 2006 година Уште во 2006 година NSA имала развиено технологија која може да препознае идентитет во зависност […]

Прочитај повеќе

Група истражувачи од MIT креираa софтвер за робот кој препознава говор и може да ги препознае предметите. ComText (Command in Context) овозможува роботот да разбира обичен говор, дури и контекст од претходните реченици. Ова во иднина би овозможило командите на роботот да му се даваат како и на луѓе. Со тоа повеќе луѓе ќе можат да […]

Прочитај повеќе

Facebook отвори нова лабораторија во која ќе се истражува вештачката интелигенција. Ова е трета лабораторија за вештачка интелигенција на Facebook, но овојпат е сместена во срцето на Европа, во Париз, бидејќи друштвената мрежа сака да го привлече и европскиот талент. „Лабораторијата ќе отвори можности за истражувачи во Франција и ќе направи екосистем околу Facebok, во […]

Прочитај повеќе

Сервисот за фаќање белешки Evernote ја надогради својата Android апликација додавајќи и опција за препознавање на говор и негово транскриптирање во текст. Evernote додава и опција аудиото да биде снимено и закачено покрај текстот за да биде зачувано, како што е и функцијата на оваа апликација. Оваа опција бара Android 4.0 или Ice Cream Sandwich […]

Прочитај повеќе

Microsoft вчера на конференцијата за видео игри E3, претстави 3Д платформа за Xbox 360 која го следи движењето, реакциите на лицето на играчите, а може да препознае и говор, со цел да се контролира ликот во играта. Доколку овој интерактивен продукт на Microsoft се покаже практичен, дефинитивно гејминг платформата Wii ќе добие сериозен конкурент.

Прочитај повеќе