Caltech и Disney Research работат на технологија која може да препознае кога на гледачот му се допаѓа некој филм, јави Tech Crunch. Вообичаено за ваква анализа се користи длабоко учење (deep learning), а ова е случај и сега. Технологијата ќе овозможи поделба на филмот на сегменти и анализа на секој од сегментите одделно. Модeлот кој […]

Прочитај повеќе

Платформите во Кина имаат доволно податоци за своите граѓани, да можат да предвидат кога некој е блиску до извршување криминал. Компанијата Cloud Walk најaви дека тестира технологија која ќе определи кога некој граѓанин е поризичен од другите. Самото најавување на технологијата како „Технологија која предвидува криминал пред да се случи“ е проблематично. Намерата за криминал не […]

Прочитај повеќе

Истражувачите Ксаолин Ву и Кси Жанг од  Универзитетот Џиао Тонг од Шангај тврдат дека креирале вештачка интелигенција која може да препознае криминалци. Контроверзниот дел од ова тврдење е што технологијата ги препознава криминалците по анализа на ликот. Вештачката интелигенција може да препознае лик на криминалец и да го разликува од лик на чесен граѓанин во […]

Прочитај повеќе

Apple е нов сопственик на FaceShift, компанијата која работеше на „motion capture“ технологијата за Star Wars. Вестите за аквизицијата не се новост, но овој пат станува збор за официјална вест. Она што е непознато е како Apple ќе ја користи технологијата на Faceshift. Креирањето на дигитален аватар секако нема да биде изненадување, но Apple е […]

Прочитај повеќе