Технологијата на Amazon за препознавање на ликови сепак би требало да се врати на доработка. American Civil Liberties Union со тест откри дека Rekognition на Amazon прави куп грешки. Технологијата погрешно препозна 28 членови на Конгресот дека имаат криминално досие, пренесе ArsTechnica. American Civil Liberties Union за 12,33 долари поднесе 25 000 слики на обработка […]

Прочитај повеќе

Ако помисливте дека насловот е поврзан со последните настани со Cambridge Analytica, се излажавте. Овој пат причина за тужбата е технологијата за препознавање на ликови која ја користи компаниајта. Тужбата ја започнаа корисници од Илиноис, но неодамна Федерален судија одлучи дека има основа за тужба. Тужителите објаснија дека приватна компанија не смее да собира и […]

Прочитај повеќе

Кинеската полиција успеа да препознае бегалец помеѓу 60 000 посетители на концертот на кинеската поп ѕвезда, Џеки Чеунг. Сепак, полицијата имала огромна помош од вештачката интелигенција која го препозна 31 годишниот престапник. Во неговото пронаоѓање беше искористена технологија за препознавање на ликови. Технологијата успешно го препозна 31 годишниот г.Ао, иако се наоѓал на 100 километри […]

Прочитај повеќе

Celebrity ја анализира вашата фотографија и ви прикажува на која позната личност личите. Оваа алатка се разликува од морето слични алатки од Facebook по тоа што знае да ве изненади со прецизните резултати. Едноставно поставете URL од вашата фотографија или пак аплоудирајте една за да лицето од истата се процесира и споредува со фотографии од […]

Прочитај повеќе

Израелскиот стартап RealFace кој работи на технологија за препознавање на ликови, стана дел од Apple. Стартапот е основан во 2014 година и работи на технологија со која се препознава ликот. Оваа технологија може да се користи за биометриско логирање. RealFace е помала компанија со околу 10 вработени. Досега компанијата собра 1 милион долари, а работеа на […]

Прочитај повеќе

Facebook Messenger сега може да препознава лица на фотографиите, благодарение на опција која мрежата ја нарече „photo magic“. Идејата е да се автоматизира споделувањето фотографии, така што алгортмот кога ќе препозне некое лице на сликите, ќе ве извести дека имате фотографии во кои може да ги тагирате пријателите. Но, не сите се воодушевени од „магијата“. […]

Прочитај повеќе