Полицијата во Лондон започнува да тестира технологија за препознавање на ликови. Полицијата во Лондон ги покани граѓаните да учествуваат во тестовите кои се одржуваат во близина на Soho, Piccadilly Circus и Leicester Square. Тестовите ќе траат 2 дена, а започнаа на почеток на неделата. Интересно е што лондонската полиција е сосем транспарентна за овие тестови. Униформирани […]

Прочитај повеќе

Дали желбата да се прикаже иновација всушност ги прави телефоните помалку безбедни? Отклучувањето на телефонот со ликот не e побезбедно од лозинка, а доказ за тоа е експериментот на Томас Брустер од Forbes. Со испринтана 3Д маска г. Брустер успеа да отклучи куп Android телефони, а единствениот телефон кој остана заклучен и отпорен на маската […]

Прочитај повеќе

Не е честа ситуација технички компании да бараат регулација на технологијата. Сепак токму ова е случај со Microsoft кој од конгресот на САД побара што е можно побрзо да се донесе закон со кој ќе се регулира користењето на технологијата за препознавање на ликови. Дополнително, компанијата побара и поодговорно однесување од компаниите кои поседуваат ваква […]

Прочитај повеќе