Во последните десет години забележуваме се поголемо сајбер-шпионирање во светот, но за жал и на Балканот, вели безбедносниот експерт Предраг Тасевски. Предраг е ко-организатор и говорник на неодамнешната работилница на NATO за „Поттикнување на свеста во областа на кибернетичка одбрана на Балканот“, на која гостуваа странски и домашни експерти за да разговараат за сајбер криминалот […]

Прочитај повеќе

„Македонските хакери им вратија на грчките“, „Косовските хакери го нападнаа Иванов“, „Македонските хакери вратија – го хакнале сајтот на албанскиот претседател“ … ова се дел од бројни неодамнешни наслови кои ја пренесуваат измислената „интернет војна“ меѓу националистичките хакери кои дифејсираат страни на владини институции. Иако се нови инциденти, ваквите вести не се нешто ново. Уште […]

Прочитај повеќе

Фото клубот Козјак од Куманово вели дека е првиот фото клуб во Македонија кој стрима изложба во живо на интернет. Стримање во живо на културните случувања е одличен начин на една галерија, фото клуб, музичари или театар да допрат до ентузијастите и љубителите на уметноста кои не можат да присуствуваат на самиот настан.

Прочитај повеќе