Собранието на Република Македонија оваа недела го изгласа законот со кој дел од студентите ќе добијат ваучери кои ќе можат да ги искористат за купување на таблет комјутери со тастатура. Ваучерот е со вредност од 8.000 денари и ќе биде достапен за социјално загрозените студенти од фамилии чии приходи се помали од 32.741 денари. За […]

Прочитај повеќе

Интернет пребарувачите ги водат корисниците кон линкови со нелегална содржина, велат британските организации кои ја претставуваат забавната индустрија. Во документот, објавен под законот за слободен пристап до информации, се открива дека интернет пребарувачите, властите и сопствениците на авторските дела веќе една година се договараат за како да се справат со пиратеријата. Во него се вели: […]

Прочитај повеќе

<надополнето 15.12.10> Уставниот суд ги одби промените на Законот за електронски комуникации, односно ги поништи петте одредби кои и даваа моќ на полицијата да прислушува без судски налог. Одбиени се петте измени на член 4 (точки 47 и 48), член 112 (ставовите 7 и 8), член 114 (ставовите 7, 8 и 9), член 115 и […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 07.12.10> Apache Software фондацијата го прифати предлогот (види првичен текст) да го развие подобро и покомплетно Wave проектот откако Google се откажа од него и го отвори кодот. Сега познат како Apache Wave ќе стане проект изработен од заедница на програмери за слободниот софтвер.

Прочитај повеќе

Често компјутерите се мерат според перформансите внатре во кутијата, но пробајте да сработите нешто без тастатурата и глувчето. Посебно без глувчето, кое е за многумина најважниот уред. Па зошто да не си одберете добро и квалитетно глувче кое ќе ви одговара.

Прочитај повеќе