Никој не кажа дека работите ќе бидат едноставни во време на пандемија, особено во поглед на започнување и водење на образовниот процес. Токму поради тоа разговаравме со наставници од различни училишта за да видиме со какви предизвици се соочија пред и за време на почетокот на училишната година, посебен акцент на онлајн образованието. Сите изнесени […]

Прочитај повеќе

Денеска, среда 7.декември, со почеток од 17-19 часот во просториите на Seavus инкубаторот ќе гостува UX дизајнерот со над 14 години искуство во компанијата SAP, Рана Чакрабарти. Тој ќе одржи бесплатно предавање на тема „Стартап преку дизајн“. Рана ужива да дизајнира кориснички искуства и да ги обучува компаниите и стартапите во овој процес. UX дизајнот […]

Прочитај повеќе

Во Хрватска има вкупно собрано 1,3 милиони евра од различни краудфандинг платформи, a во Словенија има околу десет пати повеќе, во Србија околу десет пати помалку, вели Хрвоје Хафнер од хрватската платформа Doniralica. За споредба, во Македонија краудфандингот е нов концепт – само од пред месец дена видовме две успешни кампањи за Small Star Empires […]

Прочитај повеќе

Бизнис тренинг центарот Clear View организира бесплатно 2 часовно предавање за интернет маркетинг, кое ќе го води Дарко Булдиоски од NewMedia MK и основач на AllWeb.mк. Предавањето е наменето за сите со претприемачки дух кои сакаат да научат како да го користат интернетот и сите нови алатки за да останат во чекор со своите корисници. […]

Прочитај повеќе

Ко-основачот на Startup Weekend, Френк Нојригат, предизвика бранови во македонската стартап сцена. Но, не затоа што во двете недели додека беше во Македонија го посвети своето време да им помогне на стартапите, туку бидејќи беше искрен со нив. „Немојте да се лажете, стартапите и претприемништвото се тешка и напорна работа“, им се обрати тој на […]

Прочитај повеќе

Македонските стартапи имаат шанса да дознаат некои совети и трикови од Френк Нојригат, ко-основач на Startup Weekend, кој е во Македонија на работна посета. Г. Нојригат во 2009-та година го ко-основа Startup Weekend, дводневен хакатон кој стана глобален стартап настан во 150 земји, вклучувајќи ја и Македонија. Тој на бесплатна работилница, организирана преку едукативната платформа […]

Прочитај повеќе

На неодамнешно предавање на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), новинарот и ТВ водителот Огнен Јанески говореше пред студентите зошто таканаречените „soft skills“ му се потребни на секој, посебно на ИТ студентите. На ИТ факултетите не се предаваат комуникациски вештини, што е и мотив да се организира предавањето, иако тие вештини се клучни. […]

Прочитај повеќе

Слободен Софтвер Македонија во соработка со Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) до крајот на зимскиот семестар ќе одржат неколку предавања за слободен софтвер, слободна култура и хактивизам. Првото предавање ќе се одржи на 13-ти ноември (вторник) од 18 до 20 часот во просторијата 115 на ФИНКИ. Тема на предавањето ќе биде „Слободен […]

Прочитај повеќе

Во тек е вториот ден од меѓународната конференција е-Општество со тема „ИКТ и животната средина: Приказна за отпадот“, организирана од фондацијата Метаморфозис, и поддржана од Европската унија како дел од проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“. Вториот ден е посветен на работилниците за „зелена“ канцеларија и креативна реупотреба на е-отпад, додека првиот […]

Прочитај повеќе

Саем, предавања, WCG и дигитален фестивал, се во едно ќе биде спакувано на Лан Фест 2011 конференцијата, која се оддржува од петок, 20.05 до недела, 22.05, во салата Борис Трајковски во Скопје.

Прочитај повеќе

Универзитетот од Флорида ја користи популарната стратегија Starcraft во предавања со цел да ги научи студентите за менаџмент на време и ресурси, како и за „адаптирано донесување одлука“.

Прочитај повеќе

Седејќи во ходникот пред преполнетата сала, слушајќи го предавањето на Ричард Сталман во кое зборуваше за слободниот софтвер, рестриктивните лиценци, авторските права и како тие не функционираат во денешниот дигитален свет, си помислив „ова е ветената земја за идејата на Сталман.“ Во Македонија се е слободно, го споделуваме софтверот и со леснотија го игнорираме копирајтот. Во Македонија индустријата нема контрола врз корисникот, контрола која г-дин. Сталман се бори да ја тргне, туку македонскиот корисникот ја фрла индустријата на колена.

Прочитај повеќе