Битола има нов простор во кој може да одите и да пронајдете соговорник и на најневообичаените теми. Настаните и средбите ќе ги организира Game Developers Hive и ќе се одржуваат секој вторник и четврток. „Идејата е дружбата да е неформална – после работа (затоа се отвара во 17:00). Ќе има нешто пијалок, грицки, и може да […]

Прочитај повеќе

Дали верувате во отворено образование и отворени ресурси? Оваа прашање беше дискутирано на меѓународната конференција е-Општество 2012 која се одржа минатата недела во Скопје. Конференцијата беше домаќин на бројни домашни и странски експерти кои споделија свое мислење за како да се стигне до отворено образование со денешните технологии. Дискусијата и во двата дена беше доста […]

Прочитај повеќе

Codecademy, еден од поинтересните едукативни веб сајтови за учење како да се програмира, кој стартуваше пред осум месеци, сега стана уште поинтересен за сите почетници кои се заинтересирани во HTML и CSS. Сајтот до сега имаше лекции само за JavaScript програмирање потребно за креирање апликации, а од сега и почетни курсеви во HTML 101 кои […]

Прочитај повеќе

Иако во Македонија имаме обемни образовни програми за компјутерски науки, сепак ни недостасуваат многу модули кои би било добро да ги знаеме. Lecturefox е интернет страница каде можете да најдете многу бесплатни предавања од најдобрите американски универзитети.

Прочитај повеќе

Македонската .НЕТ заедница на програмери, МКDot.NET, ја организира втората Code Camp конференцијата. На конференцијата, која ќе се одржи на 6-ти ноември, сабота, во просториите на ФОН Универзитетот, ќе зборуваат 10 домашни и странски предавачи за актуелни теми од областа на софтверското инженерство. Предавањата паралелно ќе се изведуваат во две сали со почеток од 8:30 часот. Прочитај повеќе


Првиот собир на балканските Mozilla заедници ќе се одржи во Скопје на 22-ри мај, во амфитеатарот при Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ). Целта на настанот е да се запознаат Мozilla заедниците, како и да разменат идеи и да ја зајакнат меѓусебната соработка. На настанот ќе присуствуваат и преставници од Mozilla организацијата од Франција и Америка.

Прочитај повеќе

 
Корејскиот институт за наука и технологија (KIST) и Нипон институтот за технологија (NIT) успешно изработиja и тестираa робот-професор. Хуманоидот е-Nuvo ќе започне да предава во 500 пред-школи и градинки во 2011 година, а во 2012 година ќе биде спремен да започне со официјални предавања во основните и средните училишта, пренесува корејскиот ETNews.

Прочитај повеќе