Интернет гигантот најавува најголеми промени до сега во пребарувањето, но тоа не значи дека ќе го променува системот за пребарување на клучни зборови, туку дека ќе воведе новини кои ќе овозможат семантичко пребарување, односно пребарување кое ќе го разбере значењето на зборот и ќе пласира соодветни резултати, пишува Wall Street Journal. Google неодамна претстави промени […]

Прочитај повеќе


Идејата на Google да ја спои друштвената мрежа во пребарувањето, иако беше очекувана, предизвика лавина негодувања, критики и прашања за дали е ова обид да се угуши конкуренцијата, и дали вака се поставува монопол врз пребарувањето? Причината е секако персонализирање на пребарувањето со вклучување на личните информации од Google+, но не и тие на другите […]

Прочитај повеќе

Неодамна стартуваните страни за брендови на друштвената мрежа сега се прикажуваат и на резултатите од пребарувањето на Google.com. Ова може да биде паметен потег на Google да ги заинтересира брендовите. Сега Google+ ќе стане мрежа која ги истакнува брендовите, нивните страни и промоции на најголемиот и најкористениот интернет пребарувач. „Содржината од +Page, како што се […]

Прочитај повеќе

Google го објави извештајот за најпопуларните пребарувања за 2011-та година. Zeitgeist ги прикажува сите трендови и популарните термини кои ги заинтересираа луѓето во текот на годинава во минување. За жал, тоа што на светот му беше најинтересно е девојката со најлошата песна на сите времиња. Ребека Блек е најбрзо растечкиот термин глобално. Таа е следена […]

Прочитај повеќе

Поранешниот директор, а сега претседател на бордот во Google, Ерик Шмит, за време на сослушување од страна на американскиот Kомитет за анти-компетитивност изјави дека говорниот асистент на Apple, Siri, претставува сериозна закана за Google на пазарот за пребарување. Според Ерик Шмит, Apple има започнато сосема нов пристап кон технологијата за пребарување, напоменувајќи дека Siri е […]

Прочитај повеќе

Google сe соочува со голем број на обвинувања поради злоупотребата на моќта која ја користи да ги промовира своите сервиси пред конкурентските. Овие обвинувања доаѓаат од различни сектори, како во САД така и во Европа. Најновото обвинување доаѓа од француската компанија Twenga, која планира да поднесе жалва до Европската Комисија во врска со неправедното рангирање […]

Прочитај повеќе

Google најави дека ќе го освежи својот алгоритам за индексирање на веб страници со цел да се прикажуваат што понови резултати. Ова е една од поголемите промени на алгоритамот за индексирање на Google, Caffeine, и ќе влијае на 35 отсто од пребарувањата, подобро одредувајќи кога да бидат прикажани важни навремени резултати, а кога не. Според […]

Прочитај повеќе

Twitter тестира опција со која се истакнуваат Top News и Top People на почетокот од резултатите од пребарувањето. Оваа опција сега е во тест фаза, но се прикажува на некои корисници доколку пребаруваат низ друштвената мрежа. Тоа што е интересно е што Top News и Top People кои се појавуваат по пребарувањето немаат автор, значи […]

Прочитај повеќе

Доколку сакате да отворите Google+ профил веќе не ви е потребна покана, Google+ сега е достапен за секој кој сака да си отвори свој профил. Сè што ви треба за да се регистрирате на Google+ е да се упатите на plus.google.com, и да кликнете на „Create an account“. Се разбира за да го сторите ова […]

Прочитај повеќе

Eвропските Android корисници сега ќе можат да ги користат Google Voice Actions и на француски, италијански, германски, британскo англиски и шпански јазик. Voice Actions се говорни команди со кои му кажувате на телефонот што да направи, пример да сврти број, да прати SMS, да отвори веб сајт, да даде дирекции од едно место до друго, […]

Прочитај повеќе

Google во мај се збогати со можност за пребарување на авионски летови, сè што треба да  направите е да го напишете местото од каде тргнувате и вашата дестинација, и Google ќе ви прикаже распоред на авионски летови. Сега Google, во обид да ги подобри услугите за пребарување летови, го стартува Google Flights пребарувањето која ќе им […]

Прочитај повеќе