Користење колони во TweetDeck, следење на листи и хаш-тагови, па дури и откажување од некои профили кои само ви го претрупуваат фидот со вести… сите овие се методи за да може да се подобри Twitter искуството и да се откријат најновите и најважните-за-вас информации. Но, бидејќи има премногу твитерџии, следиме над стотина профили кои твитаат […]

Прочитај повеќе

Google се реши да ја промени својата страна со резултати со „поедноставен, почист дизајн“. Сега наместо од левата страна, менито со опции за пребарување се веднаш под барот за пребарување, односно над резултатите. Причината за ова промена е бидејќи Google сака една страна која ќе функционира на бројни различни уреди, како на декстоп така и […]

Прочитај повеќе

Google продолжува да го интегрира Google+ и останатите свои сервиси во пребарувачот. Сега Google директно ги охрабрува своите Gmail корисниците да го користат Google+, со цел да им понуди лични резултати, а со тоа и објавите на Google+ и „+1“ да дојдат до израз. Покрај тоа, Google денес во своите резултати го интегрираше и Google […]

Прочитај повеќе

Гејмерите се повеќе планираат, истражуваат и ги разгледуваат видео игрите пред да ги купат. Се ова се случува многу порано (речиси шест месеци) пред да излезат игрите. Дури и потоа гејмерите разгледуваат и читаат рецензии, но се вклучуваат и во дискусии за стратегии и за купување на додатоци уште четири месеци откако игрите ќе излезат […]

Прочитај повеќе

Сите го знаеме Google како компанија која има огромни успеси позади себе, но има и огромни и не така успешни продукти кои порано или подоцна останале запишани во историјата. Во последната година од Google пензионираа неколку продукти, а во продолжение на овој текст ќе можете да прочитате и за многу други. Прв на листата можеме […]

Прочитај повеќе

Facebook започна да прикажува спонзорирани линкови во пребарувањето. Наскоро овие реклами, наменети да генерираат дополнителни приходи за акционерите да бидат среќни, ќе започнат да се појавуваат за сите 900 милиони корисници на Facebook. Рекламите ќе се појавуваат кога ќе пребарувате други профили, брендови, фан страни или апликации. Рекламите ќе бидат забележителни бидејќе се означени како […]

Прочитај повеќе

Google ја објави својата визија за иднината на интернет пребарувањето. Бројката од 100 милијарди пребарувања секој месец само покажуваат дека Google е компанијата која го поседува најдобриот пребарувач, па нивното мислење секако има најголем кредибилитет за ова прашање. Откако во мај го презентираа Knowledge Graph, базата составена од податоци за 500 милиони личности, локации и […]

Прочитај повеќе

Google Search наскоро ќе добие интерфејс со 34 копчиња за полесно решавање на математичките проблеми, пишува Verge. Наместо да пребарувате математичко решение, доволно ќе биде да внесете “2+2” или некоја друга равенка за да ви се појави дигитронот веднаш во пребарувањето. Можеби дигитронот е мала функционалност, но заедно со Knowledge Graph се дел од планот […]

Прочитај повеќе

Facebook тестира спонзорирани резултати во својот пребарувач, објави Techcrunch. По рекламите во реалнo време, рекламите на мобилнатa aпликација  и „сакам копчето“, ова е уште еден во низата на можости за рекламирање кои ги испитува Facebook. Новите реклами ќе се прикажуваат во полето за пребарување. Интересно ќе биде да видиме дали ова ќе биде најава за вовед […]

Прочитај повеќе

Eвропската комисија го предупреди Google дека има четири можни „злоупотреби на доминацијата“ за која што ќе може да го казни, и му даде на ИТ гигантот неколку недели да си најде решение на тие пропусти. Ова предупредување доаѓа по истрагата која Комисијата ја започна во 2010 година да провери дали Google манипулира со резултатите од […]

Прочитај повеќе

Google полека, но сигурно започнува да го воведување долгоочекуваното семантичко пребарување што комплетно ќе го промени начинот на како наоѓаме информации на интернет. Новината, сега позната како Knowledge Graph, треба да ви ги донесе резултатите кои ги посакувате без да се губите по веб страни и линкови. Сега со Кnowledge Graph кога ќе пребарувате термин […]

Прочитај повеќе

Статистиката на Google oткрива дека наскоро, најверојатно околу октомври 2012-та година, терминот „Тumblr”, името на популарната платформа за блогирање, наскоро ќе стане попопуларен термин во пребарувањето на Google од терминот „блог“, иако во суштина Tumblr е блог. Сево ова значи дека доколку имате бизнис или компанија тогаш подобро е да имате Tumblr блог за полесно […]

Прочитај повеќе