Скоро еден месец откако Google го промени алгоритмот за пребарување, на блоговите и форумите за SEO (Search Engine Optimization) оптимизација се појавија многу дискусии за неговата работа и подобро рангирање на сајтовите. Бидејќи се работи за промена после долго време, секако, потребно е и сопствениците на веб страници да ги прилагодат своите поставувања според најновите […]

Прочитај повеќе

Graph Search на Facebook, кој го имате на горниот дел од страната, покрај луѓе, групи и локации, од сега ќе пребарува и коментари и постови. Пример, може да пребарувате постови поврзани со филм или серија; или да пребарувате постови од вашите пријатели од последниот месец. Но, како што веќе претпоставувате, пребарувањето за жал мора да […]

Прочитај повеќе

По повод 15 годишниот роденден, Google синоќа го објави новиот алгоритам за пребарување кој го носи името Hummingbird. Новиот алгоритам влијае врз 90 отсто од пребарувањата, нуди подиректни одговори на корисничките прашања, а во функција е околу еден месец. Hummingbird е најголемата промена која Google ја има направено после воведувањето на алгоритамот Caffeine во 2010 […]

Прочитај повеќе

Сите Facebook корисници во САД oд денес ќе можат да ја користат новата алатка за пребарување која беше претставена на почетокот од оваа година. Со помош на Graph Search, корисниците ќе може да прават понапредни и поспецифични пребарувања како „Restaurants in Skopje my friends like“. Досега Graph Search им беше достапен на одреден број на […]

Прочитај повеќе

Pinterest со своите 50 милиони корисници е релативно мал сервис, споредено со пополарните гиганти Twitter, Facebook и Google. Но оваа друштвена мрежа која се фокусира на конзумеризмот е далеку покорисна за потрошувачите и брендовите бидејќи успева да помогне при изборот на продукти. Иако мал, Pinterest пренасочува повеќе сообраќај од Twitter, а брендовите велат дека Pinterest […]

Прочитај повеќе

Дали го користите Google за да дознаете повеќе за храната што ја јадете? Ако вашиот одговор е да, тогаш секако ќе ве израдува новата промена во пребарувањето која покрај секое јадење ги пишува калориите и составот. „Одлуката за како да направиме паметен избор коге е во прашање нашата омилена храна е тешко. Затоа се надеваме […]

Прочитај повеќе

Најновиот Chrome доби опција да разговарате со Google за да ви најде точни резултати. Ваквото гласовно пребарување е веќе додадено на мобилниот Android и iOS преку Google Search апликацијата, но сега доаѓа и на декстоп. Conversational search ќе треба да го замени досегашното гласовно пребарување, и наместо диктирање на термини за пребарување, ќе може да […]

Прочитај повеќе

Twitter после долго време одговори на барањата на корисниците и овозможи пребарување на старите твитови според клучен збор или хаш-таг. Сето ова следи откако на корисниците најпрво им овозможија да ја преземат целата своја архива, а сега и сите ќе имаат можност да пребаруваат назад во времето. Оваа промена се очекува да биде достапна за […]

Прочитај повеќе

Google го промени интерфејсот на Image Search за да понуди полесно прегледување на фотографиите. До сега ви требаа неколку чекори да отворите слики, пример, со ставање на глувчето на сликата се појавуваше помала верзија, а со кликање на неа се отвараше целата фотографија. Сега ќе ви се прикажуваат целите слики, а над нив, една до […]

Прочитај повеќе

Корисниците на Facebook повеќе нема до може да се сокријат од пребарувањата на друштвената мрежа. Пред се поради тоа што Graph Search функционира така што пребарува по профилите. „Кога криете постови ќе мора да имате во предвид дека го правите тоа на вашиот тајмлајн, постовите сепак ќе бидат видливи на страните на вашите пријатели или […]

Прочитај повеќе

Вчера го најавивме, а денес Facebook ни претстави што граделе. На денешниот настан во Менло Парк, Facebook го претстави новиот метод за сортирање и конзумирање на информации. Новиот сервис е наречен „Graph Search“ и им овозможува на корисниците да добијат одговор за сè што постои на нивната мрежа. Facebook ја замени горната лента и сега […]

Прочитај повеќе

Американската федерална агенција за трговија (FTC) ја затвори истрагата, a Google помина без казна, со опомена во иднина да мора да го промени начинот на работа. Google секако е задоволен од резултатите, но засегнатите компании протестираат. „Затворањето на истрагата за пристрастноста на Google без преземање на акција преставува пропуштена можност за заштита на иновативноста во […]

Прочитај повеќе