Сигурно веќе сте забележале дека за сите презентации на сервисите на Google, дури и оние кои се достапни на десктоп платформите се повеќе се користи паметен телефон. Ова не случајно, бидејќи од пред неколку месеци најголем дел од пребарувањата доаѓаат од паметните телефони, јави Venture Beat. „Ова лето за првпат, пребарувањата од мобилните платформи ги […]

Прочитај повеќе

Две нови функции кои ги додаде Google минатата недела „find my phone“ и „send directions“ е показател за нова насока во прeбарувањето кое треба да му помогне на компјутерот да ве разбере што всушност барате и да ви помогне, наместо да ви дава резултати по случаен избор основани на клучни зборови. Ова пребарување за секој […]

Прочитај повеќе

Како што вети претходно Googlе, стартува новиот алгоритам за резултатите од пребарувањата кој ќе ги помести погоре резултатите од сајтовите кои се прилагодени за паметните телефони. Ова значи дека вашиот сајт ако нема мобилна верзија, ќе изгуби на ранг кај Google, и со тоа можни посети. Сепак, доколку страната и податоците се релевантни нема простор […]

Прочитај повеќе

Yahoo и Microsoft го обновија своето партнерство. Двете компании, кои само заедно можат да му конкурираат на Google, повторно ќе соработуваат да понудат подобро пребарување, со подобри услови за огласувачите и долготрајна стабилност за партнерите. Партнерството помеѓу двете компании трае од 2009 година кога Microsoft купи дел од Yahoo, а новото продлабочување само ја покажува […]

Прочитај повеќе

Стартапот за пребарување Ottocat е најновата аквизиција на Apple за која дознаваме. Целта на стартапот во тимот на Apple е да им помогне на корисниците да пронајдат нови апликации кои ќе им се допаднат во Explore табот на AppStore, јави TechCrunch. Станува збор за поодамнешна аквизиција и е дел од определбата на Apple да го […]

Прочитај повеќе

Европската унија е во последна фаза на подготовките за тужба против монополскиот статус на Google. Формалната жалба ќе биде вложена следните неколку недели, јавува Wall Street Journal. Во моментот претставници на Унијата остваруваат средби со дел од компаниите кои се желеа и бараа анти-монополски мерки против Google. Една од овие компании е Microsoft, но поради […]

Прочитај повеќе

Сега можете да го пронајдете секој јавен твит од почетокот на Twitter па до денес. Ово го овозможува пребарувачот кој содржи на 100 милијарди индексирани твитови, јави Twitter на својот блог. Станува збор за едноставен пребарувач во кој можете да пребарувате збор или хаштаг, а во напредното пребарување можете да наместите: период за кој пребарувате, […]

Прочитај повеќе

Google работи на сервис кој ќе им овозможи на корисниците наместо да пребаруваат по интернет, за своите медицински симптоми да разговараат со лекар. Услугата ќе им овозможи на корисниците видео разговор со лекар, која ќе биде поннудена секој пат кога ќе пребарувате симптоми, потврдиjа од Google за Engadget. Услугата нема да биде бесплатна, и корисниците […]

Прочитај повеќе

Google ќе го подобри ранкот на сајтовите кои користат безбедносно HTTPS протокол. Целта на компанијата е да ги поддржи компаниите и сервисите кои се побезбедни, ги енкриптираат корисничките податоци и со тоа се трудат да ги заштитат своите корисници од напади. Google го тестираше новиот начин на рангирање последниве неколку месеци, имајќи во предвид дали […]

Прочитај повеќе

Притисокот на дел од државите-членки, пред се Франција и Германија, врз Европската комисија ќе предизвика повторно да се разгледа спогодбата за конкурентност која е постигната со Google. Европа сака Google да биде фер во прикажувањето на резултатите кои водат до услугите кои ги нуди компанијата и конкурентите. Компанијата со првичниот договор нема да плати казна, […]

Прочитај повеќе

Во помошта која ја добиваме секојднево од алгоритмите веќе никој не се сомнева, нив ги користат компаниите, берзите, но најчесто обичните граѓани во секојдневнието. Овие моќни и неопходни алгоритмите се толку добро „скриени“ што најчесто и забораваме дека ги користиме. i09 направи листа на „сетови правила кои го дефинираат редоследот на операции“, и без сомневање […]

Прочитај повеќе

Eвропскиот суд за правда пресуди во корист на корисниците, кои сега го имаат правото да бидат заборавени на интернет. Судот му нареди на Google да им овозможи, по нивно барање, поголема приватност на индивидуалните граѓани со тоа што ќе избрише резултати во пребарувањето кои водат „застарени и нерелевантни“ кориснички информации. Оваа конкретна одлука се сднесува […]

Прочитај повеќе