Љубопитност, затоа ја пребаруваме мрежата, вели Google објавувајќи го својот Zeitgeist 2009 извештај за најпопуларните пребарувања во 2009 година. Најбараниот термин на пребарувачот е
поп ѕвездата Мајкл Џексон, а потоа следат друштвените мрежи.

Прочитај повеќе

Factery Labs објави нов интернет пребарувач , се уште во тест фаза, кој дава два вида резултати: првиот дел се резултати од Twitter, додека вториот дел се резултати поврзани со факти за терминот кој го барате.

Прочитај повеќе

All Things Digital објави дека, според извори запознаени со ситуацијата, Twitter води одвоени разговори со Google и Microsoft за можна соработка за „копање на податоци“. Ова ќе овозможи на Google, односно Bing да добијат лиценца и да го интегрираат Тwitter фидот на вестите во реално време во своите пребарувачи.

Прочитај повеќе

Microhoo конечно се оствари. Oд долгогодишни лути ривали сега Microsoft и Yahoo станаа партнери во 10 годишна зделка за соработка во интернет пребарувањето и онлајн маркетингот. Лоши вести за Google?

Прочитај повеќе

Замислете пребарувач како Google, но кој наместо да ви ги достави резултатите на неколку различни страни со линкови кои можеби го содржат она што го барате, ќе ја прескокне таа процедура и директно ќе ви одговори на вашето прашање… Стефен Волфрам, креаторот на софтверот Mathematica и основач и директор на компанијата Wolfram Research, заедно со околу 100 вработени се обидува да создаде нов вид на пребарувач кој ќе одговара на прашања во кои се бараат факти.

Прочитај повеќе

Еден краток совет за преведување на текстови па и цели сајтови од јазици кои не ги познавате во англиски или некој друг јазик со онлајн сервис. Се работи за Google Translate. За жал сеуште нема преводи на македонски, но можете да преведете сајт на неколку балкански јазици и тоа српски, албански, хрватски, бугарски….

Прочитај повеќе