Кога убаво ви се „скоцкани“ фајловите, секој во посебен фолдер и подфолдер, пристапот до нив знае да биде безболен. Но, таквото нешто се чини дека е точно само кога се работи за помал број фајлови. Во моментот кога ќе влезат во игра и екстерни хард дискови и складирање на облаци, ситуацијата знае да биде исклучително […]

Прочитај повеќе

eBay има имплементирано одлични функции и категории за текстуално пребарување, но понекогаш не можете да го најдете саканиот производ така што ќе го напишете во полето, а и не сакате да губите премногу време низ категориите. еBay го разбира ова, и токму поради тоа има имплементирано функција која се вика Image Search, а ви дозволува […]

Прочитај повеќе

Најверојатно на поголем дел од вас им е познато како функционира пребарувањето на Google. Дека всушност кога ќе притиснеме на „Search“ пребаруваме по индексот на Google, а не по секој сервер. Сепак, иако знаете, прилично е интересно да се погледне објаснувањето од експертот на Google.

Прочитај повеќе

Кои се настаните кои ја одбележаа 2017? Според пребарувањата на најпопуларниот пребарувач Google, годината ја одбележаа катастрофи и несреќи. Урагани, терористички напади, пожари и поплави се дел од најчесто пребаруваните термини. Сепак, надеж оставаат пребарувањата „Како да направите промени“ и влијанието на кампањата #MeToo.

Прочитај повеќе

Сигурно сте ги забележале Accelerated Mobile Pages на Google кои досега ги забрзуваа мобилните веб страници што се појавуваа во „carousel“ на врвот на пребарувањето. Но, сега компанијата ќе го искористи AMP во сите резултати од пребарувањето. Лошите вести се што ова важи единствено за издавачите кои се дел од AMP програмата на Google. Ако […]

Прочитај повеќе

Google започнува со експериментaлен проект со кој на ѕвездите и некои бизниси им овозможи рекламирање директно преку картички кои се појавуваат во пребарувањето. Засега станува збор за ограничен број на партнери на компанијата кои можат да огласуваат на овој начин, но доколку се покаже успешно, компанијата можеби ќе им ја понуди оваа функционалност и на […]

Прочитај повеќе

Google обвини софтверска грешка за високото позиционирање на сопствените сервиси во резултатите од пребарувањето. Станува збор за резултати во пребарувањето од Yelp и TripAdvisor кои не се јавуваат во резултатите, дури и кога корисникот ќе вклучи „Yelp“ или „Tripadvisor“ во пребарувањето . Gimme a break, @google. Search for “tripadvisor hilton” puts the tripadvisor link so […]

Прочитај повеќе

Google е подобар од било когa. Пребарувачот го усоврши препознавањето на прашањата кои му ги поставуваме, надградувајќи го постојниот Knowledge Graph. Но, иако секој човек ќе ви го разбере прашањето, ова не е случај и со компјутерите. Всушност креирање на семантички пребарувач кој ќе ја разбере суштината на тоа што го прашувате е проблем за […]

Прочитај повеќе

Секое гласовно пребарување на Google пребарувачот е зачувано во аудио логовите на компанијата, вели Guardian. Станува збор за ОК Google пребарувањата, а сега можете и онлајн да ги преслушате вашите прашања. Објавувањата на гласовните пребарувања се дел од определбата на Google за поголема транспарентност која сега им прикажува на корисниците што компанијата знае за нив. Разгледувањето […]

Прочитај повеќе

Facebook индексираше два билиони јавни постови кои отсега ќе се појавуваат при пребарувањата. Станува збор за долгорочен план на друштвената мрежа да се натпреварува со Google. Освен индексирањето, тимот на Search FYI на својот блог откри дел од останатите подобрувања и функции на кои работат. Така актуелните новости ќе се појавуваат во пребарувањата, а во […]

Прочитај повеќе

Сигурно веќе сте забележале дека за сите презентации на сервисите на Google, дури и оние кои се достапни на десктоп платформите се повеќе се користи паметен телефон. Ова не случајно, бидејќи од пред неколку месеци најголем дел од пребарувањата доаѓаат од паметните телефони, јави Venture Beat. „Ова лето за првпат, пребарувањата од мобилните платформи ги […]

Прочитај повеќе

Две нови функции кои ги додаде Google минатата недела „find my phone“ и „send directions“ е показател за нова насока во прeбарувањето кое треба да му помогне на компјутерот да ве разбере што всушност барате и да ви помогне, наместо да ви дава резултати по случаен избор основани на клучни зборови. Ова пребарување за секој […]

Прочитај повеќе