Само во минатиот јули е побарано од Google да тргне речиси 14 милиони линкови од резултатите. Во последните шест месеци, вкупната бројка е нешто над 100 милиони линкови. Барањата најчесто се темелат на законите за прекршување на авторските права, јавува BBC. Најголем дел од линковите за кој се бара отстранување се p2p сервиси за споделување […]

Прочитај повеќе

Wolfram Alpha ќе го прошири своето семантичко пребарување и ќе воведе анализирање на личните профили, пишува Стифен Волфрам на официјалиот блог на Wolfram Alpha. За да ја испробате новата функција на Wolfram|Alpha во полето за вметнување на вашето барање, пишете „Facebook report“, по што ќе ви се појави копче за пуштање на апликацијата. Како и […]

Прочитај повеќе

Иако речиси сите подзаборавивме на Internet Explorer, Microsoft сè уште не е спремен да се откаже од својот прелистувач. Компанијата работи на изменеta верзија на својот Internet Explorer 9 кој ќе може да се користи на Xbox 360 конзолата, пишува Verge. Иако и моментално е достапна опција за гласовно пребарување (Bing), IE ќе има целосно […]

Прочитај повеќе

Откако стартуваше во 1997-та, Google за кратко време стана првин популарен интернет пребарувач, а денес и доменантен пребарувач. Како се започна? Кои се новините кои Google ги стартуваше за да го освои пазарот? Мериса Маер и Бен Гомес од Google во кратко 6-минутно видео ја објаснуваат логиката на Google зад пребарувањето и претставувањето на новите […]

Прочитај повеќе

Содржината на онлајн верзијата на Вест од денес е зад „платежен ѕид“, а корисниците само ќе ја добијат оригиналната печатена верзија без никаква мултимедијална поддршка, ниту пак интеграција со друштвените мрежи. The Guardian од друга страна пак, и покрај тоа што дигиталното издание на овој англиски весник е бесплатна, експериментирајќи со друштвените мрежи пушти во […]

Прочитај повеќе

Microsoft најави дека нивниот интернет пребарувач Bing ќе биде основниот (default) пребарувач на нова верзија на Firefox. Таа верзија ќе биде изборна, Firefox нема да биде автоматски надграден, туку верзијата ќе биде наменета да се симне од корисниците кои повеќе сакаат да го користат Bing како пребарувач отколку Google. Всушност, името на верзијата Firefox with […]

Прочитај повеќе

Вкусниот пребарувач Foodily претстави апликација со која ги донесе сите рецепти на Facebook со што се овозможи и полесно споделување на сите вкусни нешта што Foodily ги собира од разните сајтови. Foodily и претходно имаше Facebook интеграција, односно можност да се логирате со профилот на сајтот, со што мжете да споделите некој вкусен рецепт, но […]

Прочитај повеќе

Најинтелигентниот веб пребарувач во светот, Wolfram Alfpha, стартуваше нова опција која ќе овозможи интерактивна визуелизација на дадените резултати. Компанијата зад семантичкиот Wolfram Alpha, Wolfram Research, неодамна стартуваше нов формат на датотека коj треба да го смени начинот на кој ги гледаме документите. Овој формат, наречен Computable Document Format (CDF) има за цел да ги направи […]

Прочитај повеќе

isoHunt во својата борба против Холивуд и обвинувањата за нарушување на авторските права поднесе жалба до судот велејќи дека дека Google, a не тие, е најголемиот BitTorrent пребарувач на интернет.

Прочитај повеќе

Нема совршен пребарувач. Во статистиките од оваа статија видовме дека ниеден пребарувач не вади сосема точни и релевантни резултати, дури ни Google кој всушност имаше полоша статистика од неговите конкуренти. Blekko цели да го промени тоа, и пребарувачот веќе има приближно 1 милион пребарувања на ден.

Прочитај повеќе

Bing зема дел од колачот на Google, се пребарува за 6.5% повеќе. Ова се резултати на најновото истражување на компанија за веб аналитика, Experian Hitwise. Според овие бројки, Bing прави нешто што чини. Можеби обвинувањата на Google се точни, и Bing навистина копираат од Google.

Прочитај повеќе

Google ги стави torrent, Bittorent, utorrent, RapidShare, Megaupload… и други имиња на сајтови и софтвери кои се поврзани со пиратеријата, на црната листа на своето автокомплетирање и инстант пребарување.

Прочитај повеќе