Wolfram прeзентира нова импресивна алатка која анализира слики и ви кажува што има на сликата. ImageIdentify не е совршена па прави и грешки, но ова е една од првите достапни алатки кои овозможуваат анализирање на сликите. Сликите кои корисниците сакаат да ги анализираат се внесуваат едноставно со „drag and drop“, без разлика дали се внесува […]

Прочитај повеќе

Како што вети претходно Googlе, стартува новиот алгоритам за резултатите од пребарувањата кој ќе ги помести погоре резултатите од сајтовите кои се прилагодени за паметните телефони. Ова значи дека вашиот сајт ако нема мобилна верзија, ќе изгуби на ранг кај Google, и со тоа можни посети. Сепак, доколку страната и податоците се релевантни нема простор […]

Прочитај повеќе

Google најави дека алгоритамот за пребарување ќе доживее промени со кои „mobile friendly“ сајтовите ќе бидат рангирани повисоко во резултатите. Новиот алгоритам ќе биде имплементиран од 21 април, а со тоа и повисок ранк за овие страни, јави компанијата на својот блог. „Поради ова корисниците ќе можат полесно да дојдад до релевантни, квалитетни резултати кои […]

Прочитај повеќе

Правото да се биде заборавен во овој момент е опасно. Правото за пристап до историјата е важно, вели Тим Бернерс-Ли, основачот на глобалната мрежа. Бришењето од пребарувачите како Google, Bing, Yahoo во последниве месеци стана актуелно откако Европскиот парламент донесе резолуција со која секој корисник може да побара да бидат тргнати резултати кои се застарени […]

Прочитај повеќе

Google полека ги преработува апликациите користејќи го Material Design. Google Maps, Gmail и Google Drive веќе ја дочекаа новата верзија, а компанијата работи и на преработка на останатите апликации и сервиси. Сепак некои корисници немаат трпение да ја дочекаат промената па дизајнираат свои алтернативни дизајни. Дизајнерот Ауриел Саломон се обиде да предвиди како ќе изгледа […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија е незадоволно од примената на „правото да се биде заборавен“ кое му го наметна на Google. Со оваа право корисниците можат да побараат од Google да тргне резултати кои се стари, нерелевантни и кои им ја нарушуваат приватноста. Но, ако овие права важеа само во Европа, сега целта е Google да ги воведе […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент нема моќ да дели компании, но одобри одлука да се оддели Google во два дела. Парламентарците во Стразбург гласаа со 384 за, 174 против, за одлуката да се одели Google на два дела, пребарувач и комерцијален дел. Засега, одлуката нема никаква моќ, освен да врши притисок врз Google. Американскиот гигант има над 90 […]

Прочитај повеќе

Полето за пребарување во Firefox наскоро ќе доживее редизајн, јави Mozilla на својот блог. Ова ќе им овозможи на корисниците веднаш да си изберат пребарувач кој ќе им го даде посаканиот резултат, пример ако сакаат да најдат сајт можат да пробаат Google, ако сакаат информација можат да пребараат на Wikipedia. Полето за пребарување доаѓа со […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент би можел да побара од Google да се подели на две компании. Едната од компаниите би бил одделот за пребарувачот, а во втората би останале сите други сервиси на компанијата, јавува Financial Times. Но, Парламентот засега нема законска моќ да влијае врз Google и другите пребарувачи, освен да им врши притисок самите да […]

Прочитај повеќе

По 10 години Firefox ќе го промени Google како свој пребарувач, во замена за Yahoo. Сепак корисниците од Европа кои се навикнати на Google, нема да мора да го менуваат пребарувачот, бидејќи се чини дека Mozilla оваа промена ја направи единствено за Северна Америка, јави Marketingland. Промената е направена бидејќи во Mozilla проценија дека токму […]

Прочитај повеќе

Google додаде специјално пребарување за Pirate Bay кое сега се појавува во резултатите од пребарувањето. Повеќето од вас сигурно го забележале овој микро-пребарувач што е дел од новиот и подобрен Google. Микро-пребарувачот доаѓа на сите сајтови кои имаат сопствено пребарување. Оваа новина нема да ги воодушеви сите кои бараат од Google да ги отстрани линковите […]

Прочитај повеќе

Yobi3D е пребарувач кој наоѓа најразлични 3Д модели кои потоа може да ги искористите, доработите или веднаш да ги отпечатите на 3Д принтер. Пребарувачот е своевидна замена за Google за сите кои се занимаваат со моделирање, а благодарение на се поголемата достапност на 3Д-принтерите, бројот на корисници кои ќе бараат модели ќе биде се поголем. […]

Прочитај повеќе