Корисниците на Facebook ќе продолжат да бидат цел на таргетирани реклами и под новиот закон во Европа. Дури и со (General Data Protection Regulation) GDPR рекламите ќе бидат презентирани, иако има една клучна разлика при собирањето на дозволи за што се собира. Со новиот закон ниту една дозвола не смее да биде преселектирана кога ќе […]

Прочитај повеќе

Работникот има право на приватност на своето работно место, а Романецот Богдан Барбулески не смееше да биде отпуштен. Со ова Големиот судски совет во Европскиот суд за човекови права ја промени претхода судска одлука по жалбата на г. Барбулеску. Во јануари истиот суд, донесе одлука дека компанијaта не го нарушила правото на приватност. „Судот одлучи дека судот […]

Прочитај повеќе

„За читање на политиката за приватност на секој веб-сајт кој го посетуваме би ни биле потребни 25 дена годишно.“, вели истражувањето на Carnegie Mellon. Најголемиот дел од нас не ги читаат правилата за користење. Сепак тврдиме дека ни е важно кој ги контролира нашите податоци, вели радио станицата NPR. Најважен податок, според 2.000 слушатели на NPR им […]

Прочитај повеќе