Причината поради која веднаш нема одговори на сајбер напади дури и во ситуации кога напаѓачот е познат е поради тоа што нема зацртана листа на правила и пропорционален одговор. Така на пример нема никакви правила за последниот сајбер напад ви Sony, но далеку поважно нема листа на правила, ниту за посериозни напади на електрични мрежи, […]

Прочитај повеќе

Facebook започна со експериментирање со пораки кои опоменуваат за насилна, сексуална или осетлива содржина, пишува Guardian. Според сознанијата на Guardian, се размислува за воведување на такви забрани за корисници со одредена возраст, но сè уште не постојат алатки кои би го решиле тој проблем. Kорисниците кои ќе сакаат да прикачат таков вид на содржина, ќе […]

Прочитај повеќе

За да ги заштити корисниците од корпорациите Европската Комисија ќе воведе нови построги правила за заштита на податоците. Подпретседателката на Европската Комисија, Вивиен Рединг, на DLD конференцијата, рече дека е потребно корисниците да им веруваат на компаниите, и дека мора индивидуалците да бидат во контрола на своите информации. Правилата ќе треба да ги регулираат начините […]

Прочитај повеќе

Во последните две недели на Facebook започна иницијатива за поставување на профил слика од омилениот цртан јунак од детството. Многу корисници веднаш ги заменија своите профил слики со Мики Маус, Душко Долгоушко, Твити, Којотот, Калимеро и други цртани јунаци со цел да учествуваат и да се потсетат себе си и своите пријатели на безгрижните денови од детството.

Прочитај повеќе

Apple објави правила во кои ги објаснува сите детали и критериумите зошто одбива апликации.

Прочитај повеќе

Според Article 29 работната група на ЕУ за заштита на податоците трите најголеми интернет пребарувачи не работат според европските директиви.

Прочитај повеќе