Комбинацијта од постари паметни телефони и мали соларни панели со кои се напојуваат телефоните се одлична за одбрана на дрвата во прашумите од илегално сеча, вели физичарот Топер Вајт на TEDxCERN. Сензори, микорофон и можноста за инсталирање на најразличен софтвер ги прави телефоните совршени за сензори во шумите бидејќи овозможува филтрирање на звукот и детектирање […]

Прочитај повеќе

Со кампања на друштвените мрежи Greenpeace успеа да го натера Nestlé да престане да соработува со компании кои ги уништуваат прашумите за масло од палми, бидејќи им наштетува на животните.

Прочитај повеќе