Според статистиката споделена од страна на агрегаторот на вести GRID.mk, кој индексира 158 активни медиуми на македонскиот веб простор, само во месец август, 2016, македонските портали објавиле повеќе од 115.000 текстови, или во просек 3.711 статии на ден.  Најактивен портал од индексираните е plusinfo.mk, со објавени 4.235 написи, 34 повеќе од порталот на телевизија Сител – sitel.com.mk, кои имаат […]

Прочитај повеќе

Mk Reader е нова Android апликација на стартап студиото CodeWell, сигурно ќе се сетите за нив пишувавме пред некое време дека беа во Лондон на Startap натпреварување со својата Trawell апликација и дека со AвтоБуско започнаа соработка со T-Mobile. Новата апликации на CodeWell е всушност класичен RSS фид на вести. Но, споредено со бројнитете апликации […]

Прочитај повеќе

Log.mk е нов .мк бета сервис кој ги одбележува хронолошки новостите на неколку забавни .мк портали. Сервисот работи така да прикажува слика од порталот со најновите вести и притоа ги одбележува со боја според времето кога се објавени, пример зелена ако текстот е објавен до 10 часот на пладне, со портокалово од 10 до 13 часот, со црвена ако е од 13 до 17 часот и виолетово за вестите објавени до 00:00.

Прочитај повеќе

Деветнаесет медиуми и портали се договорија на принципи и стандарди за меѓусобно превземање и споделување содржина. Иницијативата, објавена во Утрински весник, e последица од незадоволството на медиумите како нивната содржина се превзема од одредени портали и агрегатори на вести. Првичната иницијатива од јануари не беше соодветно направена и беше критикувана бидејќи пред се ги заштитуваше медиумите, без да ги заштити и веб сајтовите, но… се чини дека оваа иницијатива е поконкретна со поспецифицирани правила.

Прочитај повеќе