Во Македонија има дупки по патиштата, раскопани тротоари и скоро нефункционални (каде што ги има) патеки за велосипеди. За да се поправат сите тие проблеми се стартуваа неколку краудсорсинг апликации преку кои може да се пријавуваат дефекти и проблеми. Концептот на тие апликациите е одличен, но во моментов повеќе се игнорирани од надлежните, отколку да […]

Прочитај повеќе

Скопската општина Кисела Вода најави „пилот“ Android апликација преку која граѓаните ќе можат да пријавуваат дупки и други општински дефекти преку својот паметен телефон. Како што е (само) најавено, ќе се споделуваат информации за дупката со фотографии и GPS лоцирање. Иако идејата зад „Види, пријави, поправи“ проектот е благородна, сепак ваквите проекти до сега не […]

Прочитај повеќе

„Краудмапинг“ (Crowdmapping) претставува процес на онлајн геомапирање на информации (информација, слика, видео) од страна на корисниците, користејќи комуникациски алатки (интернет, е-пошта, смс, социјални медиуми итн.) за одредена кауза (мапирање природни катастрофи, криминал, изборни нерегуларности, ширење на вирус, политичка корупција и др.). Содржината генерирана од стана на корисниците е агрегирана и визуелизирана во форма на „краудсорсирана“ […]

Прочитај повеќе

Дали знаете некој македонски стартап, било тоа да е веб сервис, компанија или мобилна апликација? Како се снаоѓа тој стартап, дали е финансиран и дали има потенцијал да излезе надвор од Македонија или е фокусиран само на локалниот пазар? Според податоците од Државниот завод за статистика од 2010 година, од вкупно 75.497 активни деловни субјекти […]

Прочитај повеќе

Јавното претприjатие Улици и Патишта стартува проект „Пријави дупка“ нудејќи им на грaѓаните 24 часовна можност да се јават на 15 300 или преку нивниот веб сајт да пријават дупки на скопските улици. ЈП Улици и патишта вели дека дека ова ќе допринесе до поголема комуникација со граѓаните и ќе овозможи транспарентност во работењето. Идејата […]

Прочитај повеќе

Кодот на наградуваната Поправи.мк, веб и апликација за Android, е објавен и достапен на Github. Заедно со веста за кодот се објави и нова 2.0 верзија.

Прочитај повеќе

ПоправиМК е веб сервис и мобилна Android апликација која го освои првото место на Vip Android предизвикот. ПоправиМК e сервис кој им овозможува на корисниците да пријават проблем на јавните простори, со слика при тоа означувајќи ја локацијата на мапа. Aпликацијата е креирана од софтверскиот инжинер Далибор Насевиќ и веб и графички дизајнер Диме Пашоски.

Прочитај повеќе

Поправи.мк e нов македонски веб сервис каде можат да се пријавуваат проблеми со инфраструктурата на градови, и со тоа да им се помогне на општините да ги лоцираат и решат истите.

Прочитај повеќе