По наредба на американското регулаторно тело за трговија Google ќе мора да врати околу 19 милиони US долари на родителите чии деца купиле апликација или платиле за дел од апликација без дозвола од своите родители. Ова е трет случај од ваков вид, откако истиот регулатор во јануари им нареди на Apple да платат 32,5 милиони […]

Прочитај повеќе

Microsoft поднесе официјална поплака до Европската Комисија против Google поради нелолајна конкуренција, за како што тие велат поседувањето на 95% од европскиот пазар на пребарување. Оваа поплака е само моќен додаток на истрагата која ja почна Европската Комисија во ноември 2010, а се однесува токму на нелојалната конкуренција.

Прочитај повеќе

Интересен податок е дека Дирекцијата за заштита на личните податоци има директен контакт со службеник од Facebook посветен за проблеми со граѓаните и корисници на мрежата. Ова е потребно бидејќи скоро секој ден во последниве шест месеци Дирекцијата добива поплаки заради мрежата, но не сите се конкретни барања за превземање нешто, вели Елена Стојановска од ДЗЛП.

Прочитај повеќе