Законодавците во Европа се подготвени во септември да предложат предлог закон со кој сите паметни телефони на пазарот ќе мора да може да се полнат со универзален полнач. Одредбата ќе важи за сите производители и за сите 27 држави членки на Унијата. Во 2019 половина од сите телефони во Европа се полнеле преку  USB micro-B, […]

Прочитај повеќе

Strawberry, српскиот соларен полнач за мобилни уреди, ја постави својата прва паметна клупа во Лондон, пишува Startit.rs. Kомпанијата која има неколку различни полначи и веќе има поставено 17 паметни „дрвја“ во Србија, Босна и Косово, се обврза да обезбеди уште 15 паметни клупи за англискиот главен град. Паметните клупи се нов производ на Strawberry, осмислени […]

Прочитај повеќе

Јавната соларна станица за полнење на телефони, поставена од тим од студенти од Универзитетот во Белград, освои награда на Европското натпреварување за алтернативна одржлива енергија.

Прочитај повеќе

Nokia го објави Bicycle Charger Kit пакетот кој содржи полнач за батерии и динамо, што е електричен генератор закачен за тркало, и држач да се зацврсти мобилниот за велосипедот. За да го наполните мобилниот ќе треба да одржавате брзина околу 6 километри на час. Ако возите побрзо 6 километри за 10 минути ќе имате батерија за 28 минути разговор, вели Nokia.

Прочитај повеќе