Парламентарните избори во Хрватска ја мотивираа хрватската телевизија N1, да издаде сопствена Android видеоигра. Играчите на PolitikoN1 GO наместо покемони, треба да ги соберат сите хрватски политичари. „Мотивирани од еуфоријата за лов на покемони, сфативме дека истата идеја можа да се искористи и за забава на локално ниво, но и за едукација за изборите, заради ова во […]

Прочитај повеќе

Ако сакаат да воведуваат закони за технологија, тогаш политичарите треба да ја разбираат таа технологија, да научат да кодираат, вели сeр Тим Бернерс-Ли, кој во 1989-та година го претстави концептот за широка мрежа поврзана со хиперлинкови, или како што ја знаеме денес World Wide Web. Г. Бернерс-Ли, кој зборуваше на форум за компјутерски научници во […]

Прочитај повеќе

До пред десеттина години, немавме баш многу избор што да правиме кога ќе не изнервираат политичарите. Бидејќи молчењето не доаѓа во предвид, остануваа или празните трибини на стадионите или викање пред телевизорот. За среќа времињата се променија, дојде нов бран на развивачи на видео игри, кои не мислеа дека е непригодно ако дел од нервозата […]

Прочитај повеќе

Што имаат заедничко Никола Груевски, Владимир Путин, Дејвид Камерун, Барак Обама и Папата Бенедикт XVI? Сите овие политичари се се само дел од светските лидери кои го прифатија Twitter како алатка за комуникација со граѓаните. Според Digital Daya, компанија која им помага на политичарите да ги прифатат новите медиуми, во декември 2012 година скоро 75 […]

Прочитај повеќе

СДСМ најави видео чат со Бранко Црвенковски за да се „интензивира директната комуникација со граѓаните“ со потенцијал да стане неделна веб рубрика.

Прочитај повеќе

После Обама, Кралското семејство на Британија, претседателот на Франција, Саркози, Ватикан… сега и владата на Ирак стартуваше свој YouTube канал. „YouTube каналот на ирачката влада е официјален канал наменет да се публицизира најважните активности на владата преку видео извештаи и состаноци.“ пишува на каналoт Iraqgov.
 
Несомнено е дека YouTube овозможува на луѓето и политичарите, поточно владите, да имаат подиректна комуникација на лесен и едноставен начин. Запрашајте се каков контакт имате со македонските политичари? Освен на вести и на плакати воопшто не ги гледаме, а уште помалку имаме контакт и пристап до нив.

Прочитај повеќе