Политиката за приватност на најголемата друштвена мрежа Facebook не е доволна за регулаторите во Европа. Белгиските законодавци велат дека новата политика, oбјавена на 30 јануари 2015 година, нема разлика со претходната практика, туку едноставно е поразбирливо напишана. Сепак, и како ваква е спротивно на европските закони бидејќи не ја почитува приватноста на корисниците. „Новата политика […]

Прочитај повеќе

Властите на Велика Британија, Германија и Италија побарaа од Google да си ja промени полисaтa за приватност во Европа или ќе биде казнет за „нетранспарентно“ менаџирање на корисничките податоци. Google се соочи и со поплаки од Франција и Шпанија кои не се задоволни како гигантот ги третира куповите лични информации кои ги собира секој ден, […]

Прочитај повеќе

Наместо 60 документи за како Google се справува со корисничката приватност за сите различните продукти, сега ќе има само една главна полиса. Најважната промена во полисата ќе биде тоа што Google Аccounts ќе биде заеднички за сите продукти. „Нашата нова Полиса за приватност јасно кажува дека, откако ќе се логирате, дека ќе ви ги собереме […]

Прочитај повеќе

Еден куп комерцијални и сите владини сајтови немаат полиса за приватност. Поентата на полисата за приватност не е само да се информира дека се собираат информации, секој сајт ги мери посетите со алатки кои ги собираат кориснички информации, туку и за да покаже одговорност кон корисниците дека тие кориснички, лични информации ќе ги зачува најдобро што може.

Прочитај повеќе

Македонскиот портал Бркај Работа си зеде за право да објави фотографии за „најпровокативни фејсбук-македонки“. Не само што немаа дозвола за сликите, кои се сигурно објавени на приватен профил и на Facebook, што е затворена мрежа, туку ги повикаа другите корисници да споделат уште фотографии од други нивни Facebook пријатели за да „се има увид во она што ни го нуди македонскиот фејсбук“.

Прочитај повеќе

Секој веб сајт користи кориснички податоци. Од IP адреса, кој прелистувач користите и колку време сте на сајтот до колачиња за да се зачува да не мора да се логирате секоја посета, заради маркетинг или мерење на посетеност. Сите овие податоци се еден вид личен белег на корисникот. И сите овие податоци треба да бидат заштитени од самиот сајт, почнувајќи со информирање на корисникот.

Прочитај повеќе