Изминатиот викенд за одржа првиот виртуелен хакатон за намалување на сивата економија во е-трговија, во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија. Десет тимови составени од студенти од Економскиот факултет, Скопје и ФИНКИ работеа на креативни решенија одговарајќи на еден од двата поставени предизвици “Едуцирај и мотивирај” и “Детектирај и сузбиј”.  По 48 часовна работа […]

Прочитај повеќе

Без преголемо кревање прашина, овогодишните Golden Joystick Awards 2018 тивко се провлекоа и, како ултимативни победници првенствено ги издвоија  God of War и Red Dead Redemption 2. Некаде помеѓу нив, целосно предвидливо и како комшија кој на сите им здодеа, се провлече и Fortnite, а си отиде дома не само со награда за најдобра натпреварувачка […]

Прочитај повеќе

Прогласени се победниците на Сајт на Годината 2015, настан на кој се доделуваат награди на најдобрите сајтови во 19 категории веќе шеста година по ред. Иако настанот се труди да биде манифестација која ќе го поврзе македонскиот ИТ простор, наградувајќи ги најдобрите, најпопуларните и најиновативните сајтови, сепак Сајт на годината потфрла на многу начини – […]

Прочитај повеќе

Femina.mk, сајтот за се што е женско и еден од најголемите женски форуми во Македонија, е прогласен за сајт на годината на вторите по ред награди „Веб сајт на годината 2011“. Натпреварот помина како што треба, многу подобро од лани, и се надеваме дека ќе станат традиционални ИТ награди кои ќе мотивираат и инспирираат иновација […]

Прочитај повеќе

Објавена е листата на финалистите од „Веб сајт на годината 2011“. Победниците од осум различни категории ќе бидат прогласени во вторник, на 20-ти декември. Сајтовите ќе бидат оценувани според неколку критериуми: дизајн; посетеност; функционалност/употребливост; содржина – активни текстови, автентичност, преземена содржина и лекторски коректна; интерактивност и успешност на друштвени мрежи; и иновативност/креативност. За разлика од […]

Прочитај повеќе

Android апликацијата ПоправиMK го освои првото место и 500.000 денари на Vip Android предизвикот. Spot me беше второ наградената апликација со 150.000 денари. Третото место го поделија 78 апликација кои добија по еден мобилен телефон HTC Tattoo. Листата на апликации ќе биде објавена наскоро на сајтот на Vip.

Прочитај повеќе

Најдобрите програмери од натпреварот во програмирање CodeFu, организиран од Netcetera, ќе патуваат во Цирих на Jazoon, Java конференцијата за млади програмери.

Прочитај повеќе