Популарнaтa сатирична серија Еднооки се враќа, но не на телевизија, туку онлајн на parahodot.tv. Тоа што е ново, освен новите шеги и исмејувања на политичките карикатури, е што Еднооки нема веќе да биде бесплатна за гледање. Кога одеше на телевизиската програма, серијата беше достапна за сите, иако не беше бесплатна бидејќи ни наплаќаа со спамирање […]

Прочитај повеќе

Телеграф МКД ќе биде портал составен од независна редакција од 50 новинари која ќе биде активна 24 часа секој ден во неделата, најави Дневник. Овој македонски дневен весник е во сопственост на Медиа Принт Македонија која станува стратешки партнер со Internet Group од Србија. Internet Group е компанија која се занимава со интернет трговија, развој […]

Прочитај повеќе

Вест реши да ја стави својата содржина зад „платежен ѕид“. Доколку се обидете да прочитате некоја од најновите вести на веб сајтот ќе ве пречека „целиот текст можете да го најдете во печатеното издание на Вест или да се претплатите на Електронското издание на Вест“. Со премиум услугата корисниците ќе го добиваат весникот веднаш штом […]

Прочитај повеќе

New York Times потроши околу 40 милиони долари за да се прилагоди и воведе претплата за своето дигитално издание, велат некои извештаи. Ова е огромна сума пари потрошено за џабе.

Прочитај повеќе

New York Times одлучи да го стави дигиталното издание зад „платежен ѕид“, барајќи од читателите да плаќаат претплата. Ова е голема промена не само за New York Times, туку и за сите онлајн медиуми, првин за тие во САД, а потоа и светот.

Прочитај повеќе

Google и Apple стартуваа свои модели за претплата со кои им овозможуваат на издавачите да наплаќаат за својата содржина која се чита преку апликациите за паметни телефони и таблет компјутери. До сега праксата беше секое издание на весник или магазин да се продава посебно, како што ќе биде објавено, што ги правеше издавачите несреќни бидејќи корисниците често или забораваа и не се навраќаа на изданијата.

Прочитај повеќе

The Daily ќе излегува секој ден, ќе биде само во дигитална форма и само за таблетот на Apple, iPad. Овој весник нема да биде бесплатен, и секој кој ќе сака наутро да добие копија на својот iPad ќе мора да плати за секое издание.

Прочитај повеќе

Дали би платиле за да читате весник онлајн? Низ годините се научивме дека се на интернет е бесплатно. Посебно кога се работи за новините и информациите. Но, се чини дека работите започнаа да се менуваат.

Прочитај повеќе