Дали апликациите кои се плаќаат се во невоља? Се чини дека freemium апликациите – апликации кои се бесплатни, но нудат можност за микротрансакции – стануваат се популарен модел за успех на една апликација, засенувајќи ги платените и бесплатните апликации. Пример за ова е Fifa 14, игра која претходно се плаќаше, сега е бесплатна со опција […]

Прочитај повеќе

Research in Motion излезе на BlackBerry DevCon Europe конференцијата со став дека треба „да се срушат некои митови“ врзани со BlackBerry апликациите и нивно користење. Митот дека околу 75 милиони BlackBerry корисниците не користат апликации е лажен, вели RIM, бидејќи се симнуваат по 6 милиони апликации 174 милиони апликации месечно, или во просек по 30 […]

Прочитај повеќе

Како што е сега, македонските корисници не можат да купуваат Android апликации, имаат пристап само до бесплатните, бидејќи Google вели дека е потребно да се постави локална поддршка за корисниците да купуваат и девелоперите да продаваат апликации.

Прочитај повеќе

Аndroid Developers најавија дека од следната недела ќе може да има наплаќања од внатре во апликациите.

Прочитај повеќе

Во исчекување на 10.000.000.000-та симната апликација од App продавница, Apple ги објави најсимнуваните апликации за iPhone и iPаd на сите времиња.

Прочитај повеќе

Apple остана на врвот со најголемиот број, над 300.000 мобилни апликации во 2010-та година, кои се дуплираа споредено со минатата година. Но, Google Android пазарот забележува неверојатен расто. Бројот на Android апликации достигна 130.000, што е за 6-пати повеќе од пред една година, вели агенцијата за анализа на мобилниот пазар, Distimo во својот извештај. Далеку зад Apple и Android се 18-те илјади Blackberry апликации, односно 25.000 апликации во Nokia Ovi продавницата.

Прочитај повеќе