Ако не ви се исполнил детскиот сон да бидете пилот, тогаш треба да се потрудите да научите некој програмски јазик бидејќи овие две професии се најплатените во Македонија. Според последниот извештај од Државниот завод за статистика, просечната плата на пилотите е околу 68.000 денари, додека програмерите земаат просечна нето плата од 50.000 денари. Следат банкарите […]

Прочитај повеќе

Студентите по инженерство заработуваат двојно повеќе пари од студентите кои студираат психологија и уметност, открива истражувaњето на CareerMeasures. Разликата во платите помеѓу професиите е огромна, пример студентите во САД кои завршиле компјутерски науки заработуваат околу 66.000 долари годишно, студентите кои и се посветиле на математиката заработуваат околу 60.000 долари, а механичките инженери дури 77.00 долари. […]

Прочитај повеќе

Силиконска долина е термин кој се употребува за областа која се наоѓа на јужниот дел од заливот Сан Франциско, поточно за долината Санта Клара. Долината е позната по тоа што најголемите технолошки и компјутерски корпорации се наоѓаат токму таму. И покрај тоа што низ светот постојат многу високо технолошки центри, Силиконската долина сè уште важи […]

Прочитај повеќе

Колкави се платите на програмери во Македонија?

Прочитај повеќе