Откако речиси сите прекинаа со употреба на Flash, Adobe откри дека до 2020 година полека ќе го повлекува плагинот. Пред неколку години, Flash беше еден од најпопуларните плагини. Се користеше за видео содржина и за flash-видеоигри. Беше неопходен за куп функционалности, од YouTube видеа, до банери за реклами. Денес благодарение на развојот на HTML5, најголем […]

Прочитај повеќе

Една од подраматичните промени во новата надградба на macOS е инсистирањето на Apple да се форсира HTML5 пред другите веб технологии како Adobe Flash, Java, Microsoft Silverlight и QuickTime. Во новата верзија прелистувачот Safari ќе доаѓа со исклучени „legacy“ плагини, сѐ додека корисникот не ги активира. Битката на Apple со Flash ја започна Стив Џобс […]

Прочитај повеќе

Facebook ја надгради својата чет апликација преку плагин, кој сега овозможува поедноставно поврзување на корисниците и Facebook страните. Плагинот овозможува додавање на „Message Box“ на сајтот на компанијата, со можност за додавање и на податоци за настани. Плагинот, кој служи како додаток за Messenger Business, им овозможува на корисниците да испраќаат пораки без притоа да […]

Прочитај повеќе

Mобилното прво. Од Microsoft до Google до македонската Venikom, ИТ компаниите се обидуваат да им покажат на сите веб сајтови дека мобилното станува неопходно. „Во наредниве пет години нашите проекции се дека дури 80% од посетите на медиумите ќе доаѓаат од мобилни уреди“, вели Иван Ивановски, директор во Venikom. „Мобилните посети во некои земји веќе […]

Прочитај повеќе

Facebook овозможи да коментирате со вашиот Facebook профил на надворешни сајтови преку мобилен телефон. Плагинот Comments Box кој го има на 400.000 веб сајтови, сега има и мобилна верзија која ќе се појави и на сајтот кога е отворен преку мобилен телефон. За корисниците ова е добра вест бидејќи ќе можат да комуницираат со своите […]

Прочитај повеќе

Mozilla продолжува со брзото освежување на својот веб прелистувач, пуштајќи ја во употреба осмата верзија на Firefox само шест недели откако беше пуштен Firefox 7. Во рок oд една година, Mozilla има пуштено дури пет верзии на Firefox. Новата, осма по ред верзија на Firefox визуелно скоро воопшто не се разликува од седмицата, меѓутоа сепак […]

Прочитај повеќе

Google+ конечно ги стартуваше страниците за брендовите и компаниите, а од денес креираните страници ќе можат да се промовираат и на други сајтови. Google+ пушти во употреба плагин, сличен на Facebook Like Box, кој ќе им овозможи на сопствениците на Google+ страници директно од нивниот веб сајт да го зголемат бројот на Google+ корисници, како […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа за професионални контакти LinkedIn пред неколку месеци додаде персонализирани плагини и Share копче, а сега со претставување на својот нов плагин штотуку го олесни аплицирањето за работа. Станува збор за копчето Apply With LinkedIn, кое ќе ви овозможи на многу едноставен начин да аплицирате за работа. Apply With LinkedIn копчето работи на истиот […]

Прочитај повеќе

Бизнис друштвената мрежа LinkedIn ja претстави новата платформа која има поддршка за OAuth 2.0 и Javascript API, како и пристап до разни плагини кои можат да се персонализираат.

Прочитај повеќе

Plugin Check на Mozilla е сервис кој ви проверува дали плагините и екстензиите на прелистувачот се апдејдирани бидејќи „старите плагини можат да потрошат време и да го прекинат прелистувањето, го зголемуваат ризикот од вируси, додека надградените плагини го подобруваат сурфањето.“

Прочитај повеќе

Likebutton.me е одличен веб сервис за да гледате што им се допаѓа на вашите пријатели, односно на што тие кликнале „Like“ и го споделиле со сите останати. Предноста на сервисот е што ги поврзува вашите омилени сајтови и вашите пријатели.

Прочитај повеќе

Mozilla ја објави бета верзијата на Firefox Lorentz, алатка која ќе го спречи срушувањето на прелистувачот поради плагин грешка. Доколку плагин како Adobe Flash, Apple QuickTime, Java или Microsoft Silverlight направи проблем Lorentz ќе го локалазириа табот, наместо да се сруши целиот прелистувач.

Прочитај повеќе