Чехот именуван како Јакуб Ф ја доби најверојатно најчудната казна за пиратерија за која досега сте слушнале. Како последица на судска одлука тој мора да направи видео во кое се откажува од пиратството и да собере 200.000 прегледи за три години. Во спротивно ќе треба да плати голема казна. Пиратот е обвинет од Business Software […]

Прочитај повеќе

Доцнењето на законите за авторски права зад можностите кои ги нуди Интернет е причина за пречки за размена знаење и културна размена, вели евро-пратеничката Џулија Реда. Г-ѓа. Реда е една од ретките пирати во Европскиот парламент, поточно таа е член на германската Пиратска партија која стана се попопуларна во последниве неколку години во Европа бидејќи […]

Прочитај повеќе

Да, добро прочитавте. Забележано е како вработените во холивудските студија нелегално преземаат филмови од нивните конкуренти и тоа преку BitTorrent. Студијата како Warner Bros., Disney, Paramout Pictures и др. иако бележат загуби, сепак нивните вработени симнуваат филмови и игри од торенти. TorrentFreak направи истражување со компанијата Scaneye и забележа дека голем број на пронајдените IP […]

Прочитај повеќе

Претставничката на српската Пиратска партија, Јелена Јовановиќ реши да се слика во провокативни пози за 24sata.rs, во обид да ја зголеми свеста за Пиратската партија, нивната идеологија и секако своите облини. На страна од сликите кои изгледаат како да се од турбо-фолк спот, г-ца. Јовановиќ е всушност истакнат пират. Таа е првата србинка која е […]

Прочитај повеќе

Огромниот успех на Аватар, кој е најуспешниот филм во 2010 година со 3 Оскари, резултираше и со рекордно пиратирање.

Прочитај повеќе

Аргентинскиот хакер и истражувач Ch Russó користејќи неколку SQL Injection напади го проби озогласениот торент сајт откривајќи лични информации на корисниците, како нивните имејл и IP адреси.

Прочитај повеќе